De blir stans första klimatambassadörer

Kommunen tar hjälp av ungdomar för att sprida kunskap och inspirera i klimatfrågan.

Patrick Karlsson, Felicia Lundström och Felicia Schönfeldt avslutar under fredagen sin utbildning till klimatambassadörer.

Patrick Karlsson, Felicia Lundström och Felicia Schönfeldt avslutar under fredagen sin utbildning till klimatambassadörer.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2019-08-15 19:16

Om Sverige ska nå sina 17 klimatmål i "agenda 2030" måste alla kommuner hjälpas åt, även Katrineholm. Den största utmaningen är att inget mål får nås på bekostnad av ett annat, förklarar Felicia Schönfeldt. Hon är en av kommunens tre klimatambassadörer. Under sommaren har de förkovrat sig i målen och kommunens klimatarbete. Studiebesök har varvats med samtal om klimat och framtid.

– Det är framtidens politiker som ska arbeta vidare med den här frågan. De är det viktigaste vi har, säger kommunekologen Linda Aldebert och blickar mot ungdomarna.

Under torsdagen fick de en rundtur på Tekniska verkens anläggning.

– Det är intressant att det går att försörja så många helt utan fossila bränslen, tycker ambassadören Patrick Karlsson.

Ungdomarna avslutar sin utbildning i samband med fredagens gatufest i Nävertorp där de ska sprida kunskap, inspirera och engagera andra i miljöfrågan. Att nå ut med klimatarbetet till unga har varit en utmaning och genom samtalen med ambassadörerna har kommunen fått idéer på hur de kan arbeta framöver. Under vårt korta möte hinner Felicia Lundström ge två idéer på hur de kan engagera fler. Linda Aldebert antecknar frenetiskt ned förslagen.

– Det har varit jätteroligt och så lyckat, tycker hon.

Så till den stora frågan, kommer vi ha nått målen i tid? Ungdomarna är försiktigt hoppfulla. Felicia Schönfeldt tycker att vi kommit långt, men tror att det blir svårt att nå hela vägen till 2030. På längre sikt tror hon däremot att det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om