Tre veckor har gått sedan flyttlasset gick från Oppundavägen 62 till Oppundavägen 29A. Ungdomsmottagningen hittar man numera i Södra skolan, i den del som vetter mot Kupolen.
– Jag tycker det känns bra, säger Maria Södermark och får medhåll av sin barnmorskekollega Camilla Mårtensson.
Ingen av dem och inte heller deras nya kollega Madeleine Toftelid, som är kurator, har gått på Södra skolan under sin skoltid. Lokalerna har fått sig en uppfräschning och väggar har flyttats för att passa verksamheten. De besökare som tidigare gått på Södra skolan kan därför ha svårt att känna igen sig.
En lång korridor fungerar som väntrum. Vill man sitta mer avskilt finns ett till mindre väntrum längst in.
– Tanken är att det ska bli ett väntrum för personer med NPF-diagnoser. Det ska vara lite lugnare och lite mindre. Men det är inte klart än, vi ska göra det mysigare, säger Maria Södermark.
– Vi väntar fortfarande på soffan, fyller Camilla Mårtensson i.
På mottagningen finns ett undersökningsrum med tillhörande toalett för provtagning samt tre samtalsrum/kontor där Maria Södermark, Camilla Mårtensson och Madeleine Toftelid sitter. Utöver det finns också ett större kontor.
Sedan pandemin har man ingen drop in-tid utan det är främst bokade besök som gäller berättar Maria Södermark.
– Det beror delvis på pandemin, men det handlar också om arbetsmiljön. Förut blev det lätt lång kö som man behövde beta av och det kunde bli stressigt. Det fungerar bättre som det är nu.
– Kommer det in någon som inte bokad, då ser vi till att boka in en tid, säger Camilla Mårtensson.
De märker av att det finns ett tryck, ett behov av att komma till dem för att få hjälp med preventivmedel, prata om mensbesvär, sexualitet, känslor och sitt mående. Majoriteten av de som besöker mottagningen är tjejer.
– Jag skulle säga att mellan sju och tio procent av de som besöker oss identifierar sig som kille.
De upplever att många ungdomar i dag är mer öppna med att de går till ungdomsmottagningen. Det är inget man behöver skämmas för.
– På min tid var det mer hysch-hysch än vad det är nu. Många tar också med sig en kompis och går hit tillsammans. En del är öppna och berättar för sina föräldrar att de går hit. Sen finns det de som inte vill eller känner att de kan dela med sig av sitt besök för sina vårdnadshavare och det måste man ju inte. Men jag tycker att om man kan ha den öppenheten mot varandra så är det bra, säger Maria Södermark.