Nästa helg smäller det. Den 13 september är det dags för det femte årets "Aptitrunda". Runtom i Sörmland kommer lokala matföretagare i "Sörmlands matkluster" hålla öppet för att visa upp sin verksamhet. Projektledaren, Maria Elinder, ser mycket fram emot vad som komma skall.
– Det är jättekul då det finns otroligt mycket duktiga företagare i Sörmland. Både matproducenter, restauranger och kaféer med fokus på lokal mat. Så det är spännande att få lära känna alla dessa, säger hon.
Kicki Lekström finns med på mötet, det är ute hos henne vi har samlats denna soliga måndag. Hon driver Båltsnäs gård och kommer själv att vara med under Aptitrundan.
– Ja, detta är en marknad som anordnas av Sörmlands matkluster. Vi är 39 stycken aktörer runtom i hela Sörmland som kommer att medverka vilket är ett nytt rekord. Vi blir bara fler och fler för varje år. Det här är tredje året som jag är med och det är en fantastisk upplevelse.
Vad är det som händer under dagen för besökarna?
– Det är lite olika saker ute vid varje gård. Men i huvudsak är det meningen att folk ska åka runt till de olika ställena där de får provsmaka, äta och handla. Samtidigt får de njuta av atmosfären och träffa andra människor med samma intressen.
Kicki Lekström menar att den här dagen är ett bra sätt för henne och andra matföretagare att skaffa nya kunder och för att visa att man finns.
– Folk känner inte till att det finns gårdsbutiker. Jag annonserar massor men ändå frågar folk vart Båltsnäs gård ligger någonstans. Då har folk som frågar detta ändå bott i Katrineholm i hela sitt liv. Så vi jobbar alla nu på att sätta våra ställen på kartan.
Projektledare Maria Elinder utvecklar det här kring att man kan få lite olika upplevelser på olika gårdar.
– En del har gårdar med gårdsförsäljning där man kan få klappa djur och har lite händelser kring sådana saker. Sedan är det några som har restauranger medan andra har kaféer, men allt handlar i grunden om lokal mat i Sörmland. Sedan kan man som besökare lägga upp sin egen runda på gårdarna man vill besöka. Omkring tre till fem företag brukar det vara som folk hinner med under dagen.
Aptitrundan har växt med ytterligare 15-talet nya gårdar till i år i jämfört med i fjol och räknar med ett stort antal gäster.
– Det kommer att komma väldigt mycket folk. Det kan handla om 6-700 personer bara till ett ställe. Totalt tror vi att det kanske kommer att komma ungefär 10 000 gäster.
Varför tror du att Aptitrundan växt som den har gjort?
– Det har blivit mer och mer populärt med närproducerad och bra mat, folk vill veta vad de äter. Man säljer många olika produkter på olika gårdar. Folk gör korvar, grönsaker, bröd. Det finns allt faktiskt. Det är riktigt kul, säger Maria Elinder.