De är ivriga att lära sig språket

I sällskapet finns en advokat, en socialarbetare och en lärare från Syrien. I väntan på uppehållstillstånd försöker de ta vara på tiden och lära sig svenska så fort som möjligt. Till sin hjälp har de några lärare som gått i pension.

Katrineholm2016-02-17 06:00

Det är språkkafé i kyrkans regi i församlingshemmet på Norr. Vid vita tavlan står Berit Werner och förklarar hur man böjer olika adjektiv. Det skulle kunna vara vilket klassrum som helst, skillnaden är att läraren är ideell och eleverna är här helt frivilligt. De lyssnar uppmärksamt och frågar om det är något de inte förstår.

– Det är viktigt att lära mig svenska. När min son blev sjuk fick jag ta honom till sjukhuset. Då använde jag språket jag lärt mig på språkkaféet, säger Abdalazeez Hitto, med hjälp av tidningens praktikant som tolkar från arabiska.

Ord som används inom sjukvården repeteras också den här tisdagen. Ont i magen, yr och blodprov är några av orden som förstärks med gester. De som varit i Sverige lite längre hjälper till att förklara för de som nyligen kommit hit. I väntan på uppehållstillstånd finns inte möjligheten att gå på SFI, svenska för invandrare, utan det är de ideella alternativen inom kyrkan, Röda korset och biblioteket som finns till hands. Många är vetgiriga och går på språkkafé nästan varje dag.

– Jag har en egen läroplan och så använder jag läroboken Svenska till vardags, säger Berit Werner som är pensionerad lärare.

Hon har precis köpt in lite böcker på second hand som hon lånar ut till deltagarna och läromedel har köpts in med bidrag från Sensus.

Woalat Xello arbetade som advokat i Syrien och frun Gevin Omar som socialarbetare innan de flydde över Medelhavet och kom till Sverige för fyra månader sen.

– Svenska människor är snälla och tar hand om oss, säger Woalat Xello.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om