Ett spelberoende kan ge sociala, fysiska och mentala konsekvenser. Exempel på sociala konsekvenser är när ungdomar kommer efter i skolan och får sämre betyg eller inte vill gå till skolan alls. De kanske vänder på dygnet, isolerar sig i sitt rum och inte träffar kompisar utan chattar med dem på nätet i stället.
Mikael Lindberg arbetar som ungdomsrådgivare i Katrineholms kommun. Han är väl bekant med att en del unga kan komma efter i skolan på grund av sitt spelande.
— De som sitter uppe och spelar på nätterna kan vara närvarande i skolan, men för trötta för att lära sig något. Sedan finns det de som inte orkar gå till skolan alls om de varit uppe och spelat på nätterna, säger han.
Lindberg menar att problemet ökat de senaste åren i takt med att spelen blir allt tillgängligare och bättre.
— Man kan vara uppkopplad dygnet runt och det är inte bara datorer man spelar på utan även plattor och telefoner. Samtidigt blir spelen allt mer avancerade och tilltalande.
Han påpekar att det finns positiva effekter och att det förstås inte går att förbjuda datoranvändande.
— Ett överdrivet spelande är inget som går att få bukt med genom ett totalförbud. Det går inte att bara dra ur sladden. Man måste använda datorer i studier och yrkesliv. När vi tar itu med sådant här är det olika från fall till fall. Det är väldigt individuellt.
Patrik Wincent, auktoriserad terapeut och expert på digitala missbruk, säger att det finns spel som är ändlösa. De tar aldrig slut.
— Det finns oförutsedda händelser i de här spelen som kickar igång belöningscentrat i hjärnan. Då sprids dopamin, ett välbefinnande hormon, säger han.
Det finns olika anledningar till varför ungdomar börjar spela. Det kan vara en flykt från verkligheten för dem som har det svårt hemma eller i skolan. Det kan vara att de vill åt dopaminkickarna i hjärnan eller att de vill åt identitetskänslan de får när de spelar. I spelet bygger de en avatar, en spelpjäs, som de ger egenskaper. De kan alltså i spelet bli vem de vill. En hjälte eller en gruppledare. De kan även stiga i rang och komma till nya nivåer. Ju mer de spelar, desto bättre blir de.
— Och blir man duktig på något då vill man självklart gärna fortsätta, säger Patrik Wincent.
Det går dock inte att helt förbjuda någon som är beroende från att spela, menar han.
— Det är som med matmissbruk. Man kan inte vara utan det helt utan måste hitta ett nyttigt sätt att förhålla sig till mat. På samma sätt måste man skapa balans i tillvaron och sättet att förhålla sig till datorspel.