Därför stoppades tågtrafiken i Katrineholm

Resenärer drabbades av stora störningar i tågtrafiken på onsdagen. Den här gången var det inte Mälartågen som strulade, utan ett fel på anläggningen. Kuriren reder ut vad som gick snett. "Vi har höga säkerhetskrav", säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Katarina Wolffram på Trafikverket förklarar varför det blev stopp i tågtrafiken.

Katarina Wolffram på Trafikverket förklarar varför det blev stopp i tågtrafiken.

Foto: Johan Nilsson/TT och Johanna Vikar/Trafikverket

Katrineholm2022-09-22 18:33

Klockan 15.30 på onsdagen spårade tekniken ur på Västra stambanan i Katrineholm, vilket gjorde att tågtrafiken stoppades. Tusentals resenärer blev sittande på stillastående tåg i över tre timmar. I vissa fall kunde trafiken ledas om eller ersättas av buss. 

En resenär på väg till Katrineholm berättade att snabbtåget från Stockholm hade kommit fram till bron över Österleden när stoppet var ett faktum. Avstigande resenärer kunde inte släppas av där, utan fick lov att följa med när tåget backade tillbaka till Flen. Där uppstod nästa bekymmer. Tåget var för långt för att få plats på plattformen. Resenärerna fick därför kliva ut i ena ändan. 

På stationerna kunde man läsa att orsaken bakom stoppet var ett signalfel. 

När man pratar om signalfel handlar det inte nödvändigtvis om att det är själva signalstolpen eller lampan som har gått sönder. Att signalen lyser rött indikerar att det är något fel på anläggningen bortom signalen, vilket då benämns signalfel. 

I det här fallet var det ett relä i ett teknikhus, alltså en elektrisk kopplingsanordning, som hade gått sönder. 

– Ett relä ska markera ja eller nej. Går reläet sönder får man fel signaler, även om det inte är några fel på anläggningen i övrigt. Vi har höga säkerhetskrav och man kan inte chansa och tro att det inte är något "riktigt" fel på anläggningen. Det måste undersökas först, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!