Därför skär gymnasiet ner i vårdutbildningen

KD gör insinuanta påståenden och slirar med faktan. Det tycker bildningsnämndens S- och M-majoritet i debatten om neddragningen på vård- och omsorgsprogrammet.

KD kommer med faltiga påståenden om vård- och omsorgsprogrammets dalande popularitet, tycker S- och M-majoriteten.

KD kommer med faltiga påståenden om vård- och omsorgsprogrammets dalande popularitet, tycker S- och M-majoriteten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholm2021-05-29 09:15

När nästa läsår startar i höst, kommer endast en ny klass på KTC att påbörja utbildningen till undersköterska.

Det väcker oro hos Kristdemokraternas för framtidens personalförsörjning, både inom kommunal äldreomsorg och regional vård. 

KD:s Alexander Forss och John Ogenholt vill veta vad det minskade antalet utbildningsplatser beror på. De kräver också svar på vad nämndens majoritet har för plan för att stärka programmets attraktionskraft.

Interpellationen har bollats vidare till Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M), ordförande respektive vice ordförande i nämnden. 

De tycker att KD-politikerna kommer med felaktiga påståenden, och tycks driva tesen att nedgången beror på programmets flytt från Ellwynska 2012.

Minskningen av antalet elever beror inte på flytten, uppger Söderberg och Ahlman. Den beror på att Viadidakt inte längre köper platser åt vuxenelever, vilket skedde tidigare.

Ungdomseleverna som söker och antas till utbildningen har tvärtom ökat efter flytten, uppger de.

Årets ansökningar är inte alarmerande få. Skälet till att det i höst bara blir en klass, är att majoriteten av de som sökt är obehöriga.

Det är inte bra inför framtiden och behöver motverkas, medger Söderberg och Ahlman. Efter pandemin krävs insatser av skolan för att locka fler behöriga elever till utbildningen, påpekar de.

Möjligen kan det också åter bli aktuellt med vuxna elever på programmet, vilket Viadidakt uppges visa intresse för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!