Därför kunde maten inte ha orsakat kräkningarna

Trots farhågan om att lunchmaten orsakat kaskaden av kräkningar i Strångsjö skola, gjordes ingen omedelbar provtagning. Skälen var flera.

Skolans restaurang hade kunnat strykas från misstankelistan tidigt.

Skolans restaurang hade kunnat strykas från misstankelistan tidigt.

Foto: Henrik Wising/arkiv

Katrineholm2021-02-23 17:04

Det var den 29 januari som 16 elever och en personal hastigt insjuknade. Plötsligt började de må illa och kräktes.

Skolans misstankar var matförgiftning, vilket tidningen tidigare rapporterat. Rektor Marianne Jeppson sa då att alla elever som mådde dåligt hade ätit av lunchens pastagratäng med köttfärs.

Att det var elever i olika klasser och årskurser som insjuknade bidrog ytterligare till antagandet.

I efterhand framkommer från personal på skolan att det fanns elever som insjuknade redan på förmiddagen – innan lunchen ens dukats fram.

– Den första uppgiften vi fick, var att eleverna mådde dåligt i samband med lunchen och att de ätit samma mat. Lite senare fick vi veta att minst ett barn hade kräkts redan på morgonen. 

Det säger Eva Frykman, chef för kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.

Miljö och hälsa fick efter larm från köket i uppdrag att ta prov på skolmaten. Det skedde dock inte omgående, vilket höjt en del ögonbryn på skolan.

Provet blev liggande över helgen, bekräftar Frykman.

– Vårt laboratorium ligger i Lidköping, vilket gör att det är svårt att få ihop det på en fredag efter lunch. Hade vi misstänkt att någon skulle manipulera provet eller att det behövde införas ett saluförbud, hade vi inte väntat med att hämta det.

Miljöinspektionen bedömde tidigt att det var orimligt att så många så snabbt skulle bli dåliga av maten. Provanalysen avskrev senare lunchen som orsak.

– Mer troligt var det fråga om vinterkräksjuka, säger Frykman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!