Därför är det så mycket mygg – så skyddar du dig

Avslutet av sommaren har präglats av ovanligt mycket mygg. Det är värmen blandat med mycket regn som gjort att myggen trivts extra bra i år.

Anders Lindström, myggforskare på SVA, förklarar att regnet är orsaken till den stora mängd mygg som finns i landet.

Anders Lindström, myggforskare på SVA, förklarar att regnet är orsaken till den stora mängd mygg som finns i landet.

Foto: Anders Lindström

Katrineholm2023-08-29 17:02

En relativt varm och regnig sommar är enligt, Anders Lindström som är myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, orsaken till att många upplevt väldigt mygg under de senaste veckorna.  

– Grundvattendepåerna har fyllts upp vilket gjort att när det blivit mycket pölar i marken när det fortsatt regna. Samtidigt har det varit väldigt varmt vilket gjort att myggen utvecklats snabbare än vanligt. 

På grund av den stora mängd regn som kommit under sommaren menar Anders Lindström att det kan vara så att de myggägg som kläckts i år kan vara från flera år tillbaks.

– Det fiffiga med myggen är att de kan känna av var någonstans på marken som det brukar bildas pölar och där lägger de äggen. Så när en regnig sommar kommer och de flesta platser där det finns ägg blir vattenfyllda, så kommer det även vara ovanligt mycket mygg.

Att det skulle vara extremt mycket mygg just nu är svårt att säga säkert.

– Det är svårt att mäta mängden mygg, men när det skrivs och pratas mycket om det på sociala medier och traditionella medier så tänker jag att det antagligen stämmer att det är ovanligt mycket mygg. Särskilt nu när det klagas på myggproblemen på flera olika håll i landet, säger Anders Lindström.

Vidare förklarar han att det är svårt att göra något åt att det är så mycket mygg då det inte finns några godkända bekämpningsmedel för att bli av med dem. Det man kan göra är att jobba upp en sorts immunitet mot myggbett. 

– Det finns en myt om att man i början av sommaren ska lägga sig naken på en myr och för att få så mycket myggbett som möjligt och på så sätt inte lida av myggbetten under resten av sommaren. Det är en myt som inte stämmer helt, berättar han och fortsätter:

– Det som fungerar för en del människor, och även fungerat för mig, är att om man får lite myggbett i början av sommaren så blir besvären mindre desto längre in på sommaren man kommer. För min egen del så märker jag knappt av myggbetten just nu. 

Ett annat sätt att skydda sig från mygg är att använda de olika sorters myggmedel som säljs på apoteken.

– För vissa funkar de bra för andra funkar det inte, det beror på hur känslig man är. En del människor som är känsliga kan få böldliknande utslag av myggbett vilket så klart inte är trevligt, men vi har turen att det inte finns sjukdomar som är direktkopplade till myggorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!