Dansaren Tobias Karlsson inspirerade elever att våga göra skillnad

Dansaren Tobias Karlssons uppväxt kantades av mobbning och utanförskap. Nu står han på scenen för att lära ungdomarna att de kan göra skillnad.

Katrineholm2016-08-30 15:00

Livet har inte alltid varit en dans på rosor. Det berättar dansaren Tobias Karlsson om i sin föreläsning.

Under tisdagen stod han på Tallåsaulans scen.

Alla elever på högstadieskolorna i Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Flen, Malmköping och Vingåker är inbjudna till föreläsningen. Bakom den står Sörmlands sparbank. Det här är en del av bankens satsning tillsammans med stiftelsen Friends.

Tobias Karlsson växte upp utanför Hallsberg, i ett litet samhälle där man spelade fotboll på somrarna och åkte skidor på vintrarna. Men det var ingenting för honom. Han ville och drömde om dansen.

Han berättade bland annat om de första dansstegen på gymnastiken, om klappen som följde på axeln av instruktören, berömmet, modet som följde och drömmarna som raserades när han var tonåring.

– Att vara 13 år, kille och älska att dansa kan ibland vara på gränsen till dödligt, berättade han

Tobias Karlsson hånades dagligen, utsattes för psykisk terror. Ord som "bög" och "dansfjolla" gör fortfarande ont i hjärtat.

– Det finns alltid en som är värst, som tar sig in under huden och skapar klumpen i magen, säger han.

Först när Tobias Karlsson började på gymnasiet vände det. Han fick sin första riktiga kompis.

– I tre år stod han upp för mig i vått och torrt. Och han är fortfarande min bästa vän, berättade Tobias och uppmanade eleverna:

– Ni här inne kan göra skillnad, varenda en av er.

Under den här perioden bar han också på hemligheten att han var homosexuell.

– Om man ska uppnå en dröm ska det mesta av energin gå till det. Men ju större hemligheten är desto mer energi drar den, säger han.

Reaktionen som följde när han berättade var inte den han hade hoppats på. Tobias Karlsson var både arg och besviken.

– Men det handlar om ren och skär kärlek. För det sista era föräldrar vill är att ni ska behöva gå en omväg i livet, förklarade han.

Efteråt var eleverna lyriska.

– Det var jättebra. Jag var nära att börja gråta flera gånger, bland annat när han berättade om sin mamma och när hon till slut tog honom för den han är, säger Thora Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om