Efter en omfattande dammsugning har Viadidakt, kommunernas gemensamma förvaltning för arbetsmarknadsinsatser, hittat ersättningsplatser.
– Alla ungdomar som tackat ja har fått en plats inför sommaren. Det har kommit fram platser i verksamheter som inte erbjudit feriejobb tidigare, och många som är jätteroliga!
Det säger Benita Karlsson Djalo. Hon är Viadidakts samordnare för feriejobben, som på grund av corona varit en större utmaning än normalt.
I år är det ungdomar födda 2003 som garanteras tre veckors kommunala sommarjobb. Men inte i äldre- och handikappomsorgerna, som på grund av corona inte tar emot några feriearbetare under 18 år.
– De mäktar inte med det, samtidigt som de som är under 18 inte ska behöva utsättas för smittorisken. Alla de ungdomarna har vi fått placera om, säger Benita Karlsson Djalo.
Samma sak gäller för de 16–17-åringar som sett fram emot att i sommar arbeta inom barnomsorgen. Viadidakt har med hjälp av statliga medel kunnat erbjuda ett 50-tal ferieplatser i förskolor och fritidsverksamheter. Men de avser endast ungdomar som fyllt 18 eller fyller senast den 8 juni i år.
– Man kan tycka att det är orättvist. Men det är inte vi utan regeringen som sätter den åldersgränsen.
Det är bland ungdomarna som inte får jobba i barnomsorgen som Viadidakt har fått de flesta återbuden till feriejobb i andra verksamheter. Men majoriteten av 03:orna har tackat ja till de alternativ som tagits fram.
– Många av dem som ursprungligen blev placerade i äldreomsorgen, men egentligen ville ha ett jobb utomhus, har därmed fått en ny chans. Det känns bra.
Bland de många nya platserna som skakats fram märks jobb i exempelvis:
● Katrineholms bibliotek, där bokslukande unga ska dyka ner i utbudet och blogga om boktips
● Perrongen, där killar och tjejer med annat hemspråk än svenska ska hjälpa till i sommarskolan
● Vita huset, där KFAB behöver hjälp att renoveringsmåla Komvux och SFI:s väggar.
Viadidakt har också skakat fram nya platser i de egna verksamheterna, bland annat i textil- och snickeriverkstäderna och överskottsmarknaden.
– Och så har vi Fritidsbanken, där en del ungdomar får vara med och hjälpa till.
Benita Karlsson Djalo vittnar om flera bekymrade telefonsamtal från tonåringar, som på grund av coronans effekter förlorat sina utlovade privata sommarjobb.
– De som inte har sökt en plats hos oss har vi inte kunnat hjälpa. Våra platser är nu slut, tyvärr.
Sommaren 2019 hade ungefär hälften av alla 16–19-åringar i Katrineholm och Vingåker ett feriejobb av något slag. Mellan 50 och 60 procent av jobben var i offentlig regi, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.
I det privata näringslivet är det normalt handeln och turismnäringen som har störst behov av ung arbetskraft under sommarmånaderna. Hur coronakrisen påverkar det i år är för tidigt att säga, enligt Erik Karlsson som är företagsrådgivare vid arbetsförmedlingen i KFV-regionen.
Enligt Karlsson har många tidigare utlysta feriejobb dragits tillbaka.
– Vi ser ett tydligt återtag av lediga platser i besöksnäringen och vet att många jobb i industrisektorn inte går igång. Men det finns också branscher där det går bättre än normalt.
I torsdags meddelade regeringen att tvåtimmars-regeln för inrikes resor tas bort i sommar.
– Vad som kommer att hända inom besöksnäringen vet vi ännu inte. I vecka 25 eller 26 bör vi veta mer om utfallet, tror Erik Karlsson.