Risk för kommunvarsel i coronas spår

Om inte beslut kring ersättning till kommunerna tas inom en snar framtid kan varsel av anställda vara nästa steg. Det menar Göran Dahlström (S).

Framtiden är svårare att förutspå än på länge, kanske svårare än någon gång tidigare under Göran Dahlströms tid som politiker.

Framtiden är svårare att förutspå än på länge, kanske svårare än någon gång tidigare under Göran Dahlströms tid som politiker.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2020-07-10 18:03

På Gröna kulle befinner man sig i väntans tider. Framtiden är svårare att förutspå än på mycket länge, kanske svårare än någon gång tidigare under Göran Dahlströms tid som politiker. För att kunna planera ekonomin behöver kommunen ha besked om vilken ersättning man kan förvänta sig från staten som kompensation för de ökade kostnader som pandemin inneburit. Man inväntar också avgörande besked inför kommande års budget.

Utbrottet av covid-19 har satt många kommuner under hård ekonomisk press. Även om Katrineholms kommun sedan tidigare haft en stabil ekonomi har situationen varit ansträngd. Om pengarna inte räcker till finns det två medel att ta till, höjda skatter eller varsel, enligt Dahlström.

– Det kan bli aktuellt med varsel, men jag är inte alltför orolig. Jag tror att vi kommer att kunna lösa det här ändå. Vi har i grund och botten ett bra utgångsläge och en stabil ekonomi, värre är det för andra kommuner, säger han.

Hur stora de kommunala kostnaderna för pandemin blir är ännu tidigt att säga. I augusti ska ansökningen för ersättning till kommunen vara färdig, och det rör sig om över 20 miljoner kronor. I dagsläget går det enbart att ansöka om ersättning för ökade utgifter, inte för det inkomstbortfall som skett i kommunen.

Vårens utbrott har väckt debatt kring framförallt äldrevårdens förutsättningar. Om varsel ändå skulle bli aktuellt ska det inte att drabba vården, och i synnerhet inte äldrevården, tycker Dahlström. 

– Skulle varsel bli aktuellt kommer vi i första hand att dra ned inom andra områden, säger han.

Även om pandemin har försvårat situationen för kommunerna menar Dahlström att den växande andelen barn och äldre utgör ett större orosmoment, framförallt på sikt. Därför är han också mycket angelägen om att få reda på hur mycket pengar kommunerna tilldelas kommande års budget som kommunen normalt sett beslutar om i november.

– Pandemin är en akut situation som lagts på redan befintliga utmaningar. På sikt är den verkligt stora frågan hur vi ska hantera den förändrade demografin, menar han.

Även om frågetecknen i dagsläget är många tycker inte Göran Dahlström att det finns skäl till någon större oro.

– Jag har fullt förtroende för Magdalena Andersson och gänget i Stockholm. De vet hur läget ser ut i kommunerna och jag tror att vi kommer få de medel vi behöver så att vi slipper varsel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!