Dahlström förvånad över tiggeriförbudet

Beslutet att Vellinge får införa ett lokalt tiggeriförbud togs emot med förvåning av Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Foto:

Katrineholm2018-12-17 16:29

Under måndagen kom domen som ger Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri. Högsta förvaltningsdomstolen vänder därmed upp och ner på alla tidigare beslut i den infekterade frågan – och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.

Göran Dahlström välkomnar beskedet.

– Jag har efterfrågat ett sådant här beslut, att det ska vara upp till varje kommun att avgöra frågan. Men det hade naturligtvis varit ännu bättre om det hade varit ett centralt beslut som gällt alla, säger han.

Göran Dahlström har varit för ett förbud mot tiggeri i många år. Han menar bland annat att förbudet skulle sätta press på tiggarnas hemländer, så att de tar bättre ansvar för sina medborgare.

– Sverige ska inte ta hand om de här ländernas fattiga. Vi måste sätta press på länderna genom EU, vad ska vi annars ha EU till? har han ifrågasatt vid tidigare tillfälle.

Majoriteten har även satt frågan på pränt i kommunplanen.

– Där står det att vi kommer att använda de lagliga möjligheter som finns till att begränsa/förbjuda tiggeri, säger Göran Dahlström.

– I och med den här domen så kommer vi att lämna ett uppdrag till kommunledning och brotts- och skadeförebyggande rådet att komma med förslag till förändringar i den lokala ordningsstadgan.

De ska se över hur andra kommuner, bland annat Vellinge, har tänkt sig att hantera frågan.

– Sedan räknar jag med att vi kommer med ett beslut i frågan så snart det här är utrett och klart, säger Dahlström.

Vellinge kommun vill införa ett förbud mot tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen – Vellinge, Skanör och Höllviken – och motiverar detta med att kommuninvånare tycker att det är obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

Kommunen har också hävdat att tiggare orsakar störningar genom ”upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”.

Tidigare har kommunen genomgående fått nej av länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men nu menar Högsta förvaltningsdomstolen att kommuner har rätt att reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter.

Blev du förvånad över domen?

– Ja, jag blev förvånad. Jag trodde inte att man skulle köra över länsstyrelsen och andra instanser. Jag trodde nog att det här får vi kanske leva med under ytterligare en mandatperiod. Samtidigt tycker jag att det är helt naturligt att vi får hantera frågan.

Tidigare artiklar och tiggeriförbud i Katrineholm:

LÄNK ► 15 juni 2018: Dahlström: Tiggeriförbud så fort som möjligt – men inte nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om