Dahlström föreslår Nato-medlemskap

Göran Dahlström (S) är inte den som räds kontroversiella åsikter. Medlemskap i Nato, fler passkontroller och att lämna EU är tre frågor han nu vill driva debatt kring.

dahlstrom.jpg

dahlstrom.jpg

Foto:

Katrineholm2016-01-12 05:00

Det är i formen av en debattartikel publicerad i Katrineholms-Kuriren (12/1) som toppolitikern driver flera känsliga frågor.

För en S-politiker är åtminstone Nato-frågan av kontroversiell natur då partiet länge motsatt sig ett medlemskap i försvarsalliansen. Än så länge håller partiet också den linjen, men Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström vill att Sverige förbereder sig på att ett medlemskap kan bli nödvändigt.

– Det handlar om vad vi har för allierade runt omkring oss. EU har ju visat sig att när det verkligen blir kris så har inte EU fungerat, det finns ingen solidaritet mellan länderna då, och när man ser hur det fungerar finns det all anledning att titta på vilka militära allierade vi kan ha framöver med så stor osäkerhet i världen runt omkring oss, säger Göran Dahlström.

– Det är viktigt att Nato-frågan diskuteras, så den blir kvar på bordet eftersom den delar partierna rakt av. Det är klokt att ha bra allianser. Man ju vill känna trygghet.

Samtidigt påpekar han att det inte är någon fråga som är rykande aktuell, att det inte finns någon majoritet i riksdagen för en sådan fråga i dag.

– Men det blir mer och mer aktuellt.

Tycker du att Sverige ska gå med i Nato?

– Ja, vi måste i alla fall överväga det. Jag är ingen expert, därför vill jag fortsätta jobba med frågan. Men jag tror att det ändå speglar en del av vad många svenskar tycker. Tryggheten är viktig, säger Göran Dahlström.

– Sen kan man ju fråga sig vad som händer om en sådan som Donald Trump blir president i USA, men vi får väl hoppas att det amerikanska folket är klokare än så.

Vad säger partipiskan om detta? Hur går snacket i partiet?

– Det finns nog lite blandade uppfattningar i den frågan. Jag tror det diskuteras mer och mer.

Du talar också om att lämna Schengensamarbetet och även EU om Storbritannien lämnar unionen?

– Jag tycker inte att EU har hållit för trycket i flyktingfrågan, det kan vi konstatera. Många länder känns väldigt osäkra i framtiden gällande samarbete. Om England efter folkomröstning bestämmer sig för att gå ur, då skakar unionen och då tycker jag allvarligt att vi ska ha en egen folkomröstning i Sverige. Då måste vi ha fört den här diskussionen tidigare så vi är förberedda.

Går du emot partilinjen här också?

– Jag kan inte svara för alla, men EU har ju varit en fråga som delat partierna också. Ingen kan ju ha blivit stärkt av den senaste periodens samarbete i EU. Vad har vi haft för nytta av det här nu när vi verkligen skulle ha haft det?

Varför bör vi lämna Schengensamarbetet då?

– Jag tror att många människor känner sig tryggare med fler passkontroller i Europa och Sverige över huvud taget. Tiderna är oroliga och de kommer inte att bli bättre. Jag tror vi kan känna behov av att veta vilka människor som far ut och in genom landet. Men jag tror den frågan också behöver ses med andra ögon och fortsätta diskuteras. Allting är inte så självklart hela tiden.

– Hur är det med terrorhot och annat, känner vi oss trygga som det är i dag? Jag har ju varit inne på frågor om invandring i tio års tid och fått mycket kritik för det, men så visade det sig att när det väl brände till ordentligt så vore det bättre att ha gjort en struktur för det här tidigare, säger Göran Dahlström.

Du vill slopa den så kallade Ebo-lagen, ska inte flyktingar få bosätta sig var de vill?

– Jag har varit kritisk mot den sedan många år tillbaka. När jag kommer till ett land som flykting är det inte självklart att jag får bestämma vilken kommun jag ska bo i. Jag får se var det finns bostad och jobb och får väl röra på mig efter ett par år om etableringstiden gått ut. Man måste omarbeta lagen när det är fullständigt fritt att röra sig var som helst, vi måste kunna göra en bra etablering för människor.

Du talar om dig själv som "bypolitiker" i din debattartikel, är du bitter mot regeringen?

– Nej, jag kunde ha skrivit från en lekman, jag är ingen expert på EU, Nato eller andra frågor, jag vädrar mer vad jag känner att människor funderar över och vad vi diskuterar. Att vi fortsätter hålla frågorna levande och kan prata om dem, säger Göran Dahlström.

– Jag vill alltid ha upp besvärliga frågor på bordet, då blir det lättare när man diskuterar dem och kommer fram till olika lösningar. Jag hävdar inte att jag kan allt, mer att jag funderar och lyssnar på vad människor säger.

– Om jag får argument som jag tycker är vettiga så kan jag också ändra mig, jag är inte solklar själv, men jag tycker man ska lyfta frågorna och jobba dem i botten först.

Det är tankar under lediga stunder hos Göran Dahlström som ledde till att han ville debattera frågor om Nato och EU.

– Jag frågade mig själv om jag ska dela med mig av dem eller inte, så varför inte. Jag tror det är bra att folk vet vad deras politiker går och funderar på, även om det inte har med Katrineholm att göra. Man kan fråga sig om jag alls är betjänt av att starta en debatt, säger Göran Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om