I kyrkovalet röstar man inte på partier, utan på "nomineringsgrupper". I Katrineholmsbygdens församlings val till kyrkofullmäktige ställer tre nomineringsgrupper upp. Det är Centerpartiet, Socialdemokraterna samt POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.
Tidningen har ställt frågor till toppnamnen i de tre nomineringsgrupperna. Det är Inger Fredriksson från Centerpartiet, Jan-Olov Karlsson från Socialdemokraterna samt Anneli Öljarstrand från POSK.
Både socialdemokrater och centerpartister talar om en "öppen folkkyrka", i Centerpartiets tappning en "öppen, grön, nära, modig och engagerande folkkyrka som är närvarande i hela Katrineholmsbygden och under livets alla skiften". Socialdemokraterna vill att kyrkan ska vara "en stark samhällskraft för solidaritet och alla människors lika värde och rätt".
Vilka är era tre viktigaste frågor för Katrineholmsbygdens församling?
– Ekonomi i balans och en ”verksamhetskostym” som är anpassad till församlingens medlemsantal, svarar Anneli Öljarstrand, förstanamn hos POSK.
Hon fortsätter:
– Minska medlemstappet och öka medlemmarnas deltagande och engagemang. Bli en synlig och viktig samhällsaktör och samarbetspartner när det gäller framför allt barn- och ungdomsverksamhet och socialt/diakonalt arbetet i kommunen.
Om er grupp får majoritet i kyrkofullmäktige, hur kommer kyrkobesökare, aktiva och anställda att märka det?
– Mer öppet på dagtid i kyrkorna, svarar Jan-Olov Karlsson. Han fortsätter:
– Vi ska stärka aktiva med utbildning och information om miljö- och hållbarhetsfrågor samt HBTQ-certifiering. Anställda ska känna trygghet och ha förtroende för oss som arbetsgivare, samt fortsätta att vara stolta över sin anställning i vår församling.
På samma fråga svarar Inger Fredriksson:
– Våra företrädare är vana vid att ta ansvar och att samarbeta. Vi sätter oss inte vid sidan av och tittar på, vi hjälper till där vi kan med full respekt för ansvarsfördelningen. Vi vill att kyrkan ska vara modig och våga prova nya vägar och få in fler ideella i verksamheten.
Anneli Öljarstrand svarar att nomineringsgruppen vill verka för ett ökat och varierat sång- och musikliv i församlingen. De förtroendevalda ska vara engagerade i församlingens verksamheter och möta både anställda och medlemmar mer.
Kyrkans utmaningar och stora frågor då? Här är de tre nomineringsgruppernas företrädare överens: det minskande medlemsantalet i Svenska kyrkan.
– Medlemsantalet minskar liksom intäkterna, så den stora frågan är att få balans i verksamheten utan att göra avkall på vårt grundläggande uppdrag som församling. Vi måste finnas med på nya arenor för att nå nya medlemmar, men inte glömma att vårda och värna om de medlemmar vi har idag, säger Jan-Olov Karlsson.
Centerpartiets Inger Fredriksson säger så här:
– Den stora frågan för kyrkan är att vara angelägen för fler och att få pengarna att räcka för att täcka behoven. Fler måste komma till tro, bli döpta och konfirmeras. Vi behöver ha fler engagerade medlemmar.
– Att förkunnelse och verksamhet inte uppfattas som relevant för dagens människor och deras andliga behov, säger Anneli Öljarstrand.
De minskade intäkterna ökar behovet av nya intäktskällor, och frågan om vad som ska ske med alla kyrkans byggnader, som måste underhållas oavsett om de används eller inte, konstaterar Anneli Öljarstrand också.