Molly, 23, om vändpunkten i livet: "Förstår mig"

Ofrivillig ensamhet kan kapa människors vingar och beröva dem friheten att leva det liv de drömmer om. Skillnaden för unga med en funktionsvariation kan stavas kontaktperson. För 23-åriga Molly Söderholm blev det en vändpunkt i livet och nu vill hon inspirera andra.

Olle Söderberg, Molly Söderholm och Linn Gotthardsson gästade Duveholmsgymnasiets anpassade gymnasieskola för att berätta om hur bra det kan vara att ha en kontaktperson.

Olle Söderberg, Molly Söderholm och Linn Gotthardsson gästade Duveholmsgymnasiets anpassade gymnasieskola för att berätta om hur bra det kan vara att ha en kontaktperson.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2024-03-31 18:58

Ensamhet är ett växande samhällsproblem. För unga personer med funktionsvariation kan en viktig propplösare vara att få en kontaktperson via kommunen. För 23-åriga Molly Söderholm blev det nyckeln som låste upp en viktig dörr. Porten till de små och stora äventyren. 

– Det gäller att man hittar rätt personkemi. Min nuvarande kontaktperson Tess är i samma ålder som jag och hon förstår mig. Tess ser det inte bara som ett uppdrag, hon är min vän också, berättar Molly Söderholm.

Det kostar inget att ha en kontaktperson och tillsammans bestämmer de hur träffarna ska se ut.

– Jag ger ofta förslag på vad vi kan göra. I somras åkte vi till Stockholm, gick på Abbamuseet och bodde på hotell. Vi gör saker som man inte vill göra med sina föräldrar, förklarar Molly Söderholm.

När Kuriren träffar henne på Duveholmsgymnasiet, är hon där för att inspirera elever som går anpassad gymnasieskola. Det gjorde Molly Söderholm också.

– Det är jättekul att komma tillbaka. Det var jobbigt att säga hej då till tryggheten och lärarna när jag tog studenten. Det blev en stor omställning att gå från skola till jobb, berättar hon.

undefined
23-åriga Molly Söderholm är tillbaka på sin tidigare skola, Duveholmsgymnasiet, för att berätta om hur det är att ha en kontaktperson. Här tillsammans med Catharina Lundqvist, rektor på anpassad skola. Till vänster i bild Niklas Hoffstedt.

Med fast jobb på Ica Maxi och egen lägenhet har Molly Söderholm verkligen tagit klivet ut i vuxenlivet. 

– Jag klarar det mesta själv, men mamma hjälper mig med räkningarna och vi storhandlar tillsammans, då jag har körkort, men ingen bil, förklarar hon.

Olle Söderberg är samordnare för kontaktpersoner på vård- och omsorgsförvaltningen och berättar att man kan få en kontaktperson från det att man är 13 år. Utmaningen är att matcha rätt kontaktperson till den som söker. 

– Man får önska om man vill ha en kille eller tjej och ungefär vilken ålder, förklarar han.

– ... och om det inte känns bra och inte funkar får man byta, säger hans kollega Linn Gotthardsson som också hjälper till med att hitta kontaktpersoner.

Bland dem som har samlats för att lyssna till Molly Söderholm finns många tankar.

19-åriga Emelie Limedal har precis bestämt sig för att hon vill ha en kontaktperson som hon kan hitta på saker med på fritiden.

– Jag har känt ganska länge att jag vill det. Jag har många vänner i skolan, men inte utanför. Hemma kollar jag mest på Youtube på surfplattan, berättar hon. 

undefined
19-åriga Emelie Limedal har precis bestämt sig för att hon vill ha en kontaktperson som hon kan hitta på saker med på fritiden. "Jag har många vänner i skolan, men inte utanför", berättar hon.

Emelie Limedal har redan en önskan som hon skulle vilja förverkliga om och när hon får en kontaktperson.

– Drömmen vore att åka till London. Jag älskar Harry Potter och vill se det museet.

Även Julia Ek, 17 år, längtar efter att ha en kontaktperson och hennes önskelista på vad hon vill hitta på med en sådan är anspråkslös:

– Jag vill ha någon att fika med och vi bara kan vara med varandra, säger hon. 

undefined
Julia Ek, 17 år, längtar efter att ha en kontaktperson och hennes önskelista på vad hon vill göra är anspråkslös: – Jag vill ha någon att fika med och vi bara kan vara med varandra, säger hon.

För 17-åriga Rahat Muhammed Sherefi är det en dag med nervositetsfjärilar i maggropen. Det är nämligen dagen då hon ska få träffa sin kontaktperson för första gången.

– Jag behöver nån som kan hjälpa mig och jag har precis fått en kontaktperson som jag vill gå på bio, fika och styrketräna med. Jag är jättenervös, men mina storasystrar kommer att följa med, berättar hon.

undefined
17-åriga Rahat Muhammed Sherefi har precis fått en kontaktperson och ska få träffa henne för första gången. "Jag är jättenervös, men mina storasystrar kommer att följa med."

Efter Mollys föredrag trillade flera intresseanmälningar in. Olle Söderberg passar på att skicka en efterlysning till den som skulle tänka sig att bli kontaktperson.

– Det är ett frivilligarbete, men man får en liten slant. Just nu har vi lite dåligt med yngre killar, berättar han.

Så blir man kontaktperson

Att vara kontaktperson innebär att du en eller ett par gånger i veckan träffar en medmänniska som behöver stöd.

Du som vill bli kontaktperson behöver ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har tid och engagemang att hjälpa någon annan. Det finns behov av kontaktpersoner i alla åldrar, men du behöver vara minst 18 år.

Innan du blir kontaktperson utreder vi din lämplighet genom intervju. Därefter får du lämna ett utdrag ur brottsregistret och underteckna ett avtal om uppdraget och tystnadsplikt.

Kontaktpersoner rekryteras av och har uppdrag hos socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Här hittar du mer information.

Källa: Katrineholms kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!