I dagsläget är kommunens alla skolgårdar allmänna platser. Det betyder att alla, inte bara skolelever och personal, får vara där och exempelvis leka på lekplatserna utanför skoltid.
Men nu funderar kommunens beslutsfattare samt polisen på om den rättigheten behöver inskränkas, åtminstone för dem som inte är där för att leka, spela boll eller vänskapligt hänga med vänner.
– Vi har diskuterat problematik vid skolgårdar. I somras var det lite stökigt, framförallt kring Järvenskolan. Det är lite av ett säsongsproblem, det blir naturligt att ungdomar hänger där på sommaren. Men i somras blev det lite otrevlig stämning, lite hotfullt. Som det är nu kan vi bara avvisa folk om de begått brott, säger kommunpolis Mattias Klingström.
Anneli Hedberg är ordförande i service- och tekniknämnden.
– Det är jätteviktigt att barn, ungdomar och barnfamiljer ska få använda våra skolgårdar kvällar och helger. Men känner de sig begränsade för att andra är där för att förstöra, nyttja narkotika, eller sälja narkotika? Det är det buset som vi vill ge polisen verktyg att kunna avhysa, säger hon.
För inspiration har kommunen och polisen tittat mot Jönköping. Där hade man tidigare problem, som det kommunala bostadsbolaget slagit larm om, med kriminella som hängde på skolgårdar och rekryterade unga till brottslighet.
Strax före sommarlovet 2023 fattades därför det politiska beslutet i Jönköping, att den som inte följer ordningsreglerna på skolgården kan avhysas av polisen, även om inte brottet mot ordningsreglerna utgör något faktiskt brott. I juli i fjol godkände länsstyrelsen ändringen.
Reglerna i Jönköping omfattar bland annat att förtäring av alkoholdrycker starkare än lättöl, tobaksrökning, hundar och fyrverkeripjäser är förbjudna. En del beteenden som redan är förbjudna i samhället nämns också i reglerna, som narkotikabruk eller -försäljning och nedskräpning.
Tanken i Katrineholm är att de nya reglerna ska sättas upp på skyltar på skolgårdarna.
– Vi förväntar oss inte att det blir en massa anmälningar. Vi tänker att vi kan prata med folk och om det behövs, avvisa dem. Det är ett verktyg vi inte har nu, säger Mattias Klingström.
I Katrineholm krävs att kommunfullmäktige godkänner förslaget om ändring i den lokala ordningsstadgan. Förslaget är dock inte lagt än och senare krävs att länsstyrelsen godkänner ändringen.