På tisdagen hade kommunstyrelsen möte. Två personer dök dock inte upp i protest mot att de nekats att få delta digitalt. Det var centerpartisten Victoria Barrsäter och den politiske vilden Jesper Ek. Även Nicklas Adamsson (MP) avstod.
– När vi nu står inför den tredje vågen känns det som att vi politiska företrädare behöver visa på gott ledarskap. Om vi tittar ut över landet känns det som att vi är sist ut att växla över till digitala möten. Jag förstår inte att det finns en sådan motsträvighet att få delta digitalt då alla beslut är fattade och tekniken finns, säger Victoria Barrsäter.
Inför mötet hade Jesper Ek i god tid ansökt om att få delta digitalt, men ansökan beviljades inte av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Det har fått Ek att ifrågasätta kommunalrådets ledarskap.
– Det är ett väldigt svagt ledarskap och jag undrar om det handlar om teknikinkompetens. Tittar man på de råd som gäller står det ingenstans att man kan samlas bara för att det görs i en större lokal. I våras var Göran hård mot besök på våra äldreboenden. När det handlar om att vara hård mot sig själv är han inte lika bekväm, säger Jesper Ek.
Göran Dahlström själv tycker inte att vare sig Barrsäter eller Ek har fog för sin kritik. Han menar att samtliga har varit överens om regelverket och att det finns anledningar till att de båda nekats att få delta digitalt.
– Det allra viktigaste är att man håller avstånd till varandra. Barrsäter har två gånger ansökt om att få delta digitalt, men båda gångerna har ansökningarna kommit in för sent. I Eks fall har han inte kunnat ange något skäl som jag tyckt har varit godtagbart.
Vidare menar Dahlström att Duveholmsaulan, där kommunstyrelsen håller till, är säker ur smittskyddssynpunkt.
– Aulan rymmer 330 personer och i kommunstyrelsen är vi bara mellan 25 och 30. Ingen är någonsin nära varandra, varken under mötet eller vid in- och utpassering. Dessutom klassas inte kommunstyrelsen som en offentlig sammankomst eller privat tillställning, så vi omfattas inte av regeringens regler.
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, menar att det bästa vore att ha digitala möten förutsatt att det inte "stör beslutsgångarna". Samtidigt vill han inte gå in i någon polemik med politikerna.
– Jag är mån om att alla människor ska få stor möjlighet till att undvika covid-19, det gäller även politikerna. Signalvärdet man har som offentlig företrädare är viktigt. Samtidigt måste man som ansvarig för det politiska arbetet känna sig trygg med att all teknik fungerar, säger Signar Mäkitalo.
Till skillnad från i Katrineholm har såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige i Vingåker haft digitala möten sedan en lång tid tillbaka. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Anneli Bengtsson (S), har det fungerat bra, även om hon tycker att det har varit annorlunda med digitala sammanträden jämfört med fysiska.
– Det har fungerat över förväntan, även om det är en annan form av möten. Nu när vi har hållit på i nästan ett år tror jag att de flesta tycker att det inte är så roliga möten, men utifrån de förutsättningar vi har så är det här det bästa. Ibland har plattformarna frusit, men det är ytterst få som haft problem. Vi är flexibla i Vingåker, säger Anneli Bengtsson.