Coronapandemin slår olika hårt mot frisörerna

Coronapandemin har slagit olika hårt mot frisörerna i Katrineholm. "Det går jättedåligt. Det kommer inga kunder", säger Tuyet Nyman, som driver Jennys hårsalong.

Tuyet Nyman, som driver Jennys hårsalong, erbjuder sina kunder munskydd. Själv bär hon alltid munskydd när en kund är inne i salongen. Hon har även ett visir att tillgå.

Tuyet Nyman, som driver Jennys hårsalong, erbjuder sina kunder munskydd. Själv bär hon alltid munskydd när en kund är inne i salongen. Hon har även ett visir att tillgå.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2020-05-11 16:30

I översta lådan vid kassadisken har hon ett munskydd av tyg. Det plockar hon fram när hon vid enstaka tillfälle får besök i salongen. Hon säger att hon brukar ha så trevligt tillsammans med kunderna. 

– Vi pratar och dricker kaffe. Men många som brukar komma hit är äldre och nu vågar de sig inte ut, säger hon och visar kalendern med alla lediga tider.

Tuyet Nyman har drivit salongen i 16 år och har aldrig varit med om något liknande. Vid en av stolarna står en låda med munskydd, till kunderna. Där ligger också ett visir som Tuyet Nyman kan ta på sig vid behov. 

– Vi måste fortsätta att kämpa, säger hon.

I Katrineholm verkar dock pandemin ha slagit olika hårt mot de salonger som tidningen pratat med.

– Visst har det hänt att kunder har bokat av sina tider. Men vissa som bokat av sin tid tidigare hör av sig nu. Nu står de inte ut längre, säger Maria Allard på Filippas frisörer.

Omsättningen har hittills bara sjunkit lite grann. 

– Vi har klarat oss bra. Det är ingen panik här, säger hon.

Jenny Lundborg på Salong White säger också att verksamheten fungerar bra, trots coronatider.

– Det har gått mycket bättre än vad vi trodde att det skulle göra, säger hon.

En och annan pensionär bokar av. Andra kommer på tider när det är färre kunder på salongen.

– I början var jag lite skraj. Men det verkar inte som om kunderna är det. De är väldigt orädda med tanke på hur många som blivit sjuka i Katrineholm.

För att undvika smittspridning följer hon de allmänna råden, tvättar av betalterminalen, handtagen och har bytt ut handdukarna på toaletten mot pappershanddukar.

– Vi har haft det rätt så tufft. Men vi har också en kundkrets som består av många äldre, säger Marita Ackerman som driver Lindborgs frisör. 

I mitten av mars började kunderna att boka av sina tider. Samtidigt slutade telefonen att ringa. Då tvingades Marita Ackerman att permittera sina anställda.

Den ena av de två anställda frisörerna jobbar en dag i veckan, den andra jobbar två.

– Ena dagen kan vara halvskaplig, nästa jättelugn. Jag hoppas nu när man ser att det planar ut, att folk vågar ge sig ut. 

Salongen är stor och frisörerna arbetar för det mesta ensamma, vilket underlättar för kunderna. 

– Vi kämpar på. Men blir nog aldrig som det har varit, för någon. Det blir nog före och efter corona, tror Marita Ackerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!