Coronakrisen tvingar kommunen att spara

Coronakrisen väntas slå hårt mot kommunens ekonomi. Nu planerar politikerna för besparingar i nästa års budget.

Nästa år blir ekonomiskt tuffare för Katrineholms kommun, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Nästa år blir ekonomiskt tuffare för Katrineholms kommun, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Foto: Roger Culmsee

Katrineholm2020-05-26 19:32

Osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen och om kommunens framtida skatteintäkter är "exceptionellt stor". Det skriver den politiska majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, i sitt förslag till planeringsdirektiv, som kommunstyrelsen ska besluta om på onsdagen.

I planeringsdirektiven får kommunens nämnder veta hur mycket pengar de kan räkna med i sina budgeter nästa år. Eftersom coronakrisen väntas slå hårt mot ekonomin, och därmed mot skatteintäkterna, väntas besparingar.

– Det är en alldeles speciell situation, med en världsomspännande pandemi och en stor lågkonjunktur. Jag har aldrig sett något liknande, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Detta sker samtidigt som kommunen får fler äldre och fler yngre invånare, människor som tar kommunens service i form av förskolor, skolor och äldreomsorg i anspråk.

Den stora besparingen nästa år görs på personalkostnaderna. De kommunala nämnderna kan inte räkna med någon kompensation för löneökningar nästa år.

– Den stora delen är att vi inte lägger till de pengarna, konstaterar Göran Dahlström.

Eftersom de anställda förstås får sin avtalsmässiga löneökning, innebär denna uteblivna kompensation i praktiken en besparing. För bildningsnämnden handlar det om 13,5 miljoner kronor.

Undantaget är vård- och omsorgsnämnden, som undantas från neddragningarna, och får kompensation för ökade löner med drygt 11 miljoner kronor. 

Utöver besparingar på personalkostnaderna, kommer en del investeringar att utebli eller skjutas på framtiden. Vilka är dock inte bestämt ännu.

Hur besparingarna slår mot antalet anställda och mot de kommunala verksamheterna, återstår att se. Varje nämnd måste nu arbeta med sina egna budgetar och planer för verksamheten, innan kommunens budget fastställs i höst.

Dahlström framhåller att Katrineholm kommer från ett ekonomiskt bra läge. Dessutom finns sparade pengar, sammanlagt drygt 76 miljoner kronor, som skulle kunna användas under kommande år.

Att läget är osäkert, innebär förstås att det kan bli både värre och bättre än vad kommunen nu räknar med. Men enligt Dahlström planerar man för det värsta. 

– Vi vet inte än, men jag ser i dagsläget inga signaler på att det ska bli bättre, säger han.

Om det ekonomiska läget trots detta skulle visa sig ljusare än befarat, står bildningsnämnden först i kö för att få mer pengar, enligt kommunalrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!