Coronakrisen slår mot studenters jobbchanser

Det brukar vara dragkamp om yrkesprogrammens avgångselever. I år riskerar många att stå utan jobb när de lämnar gymnasiet. Men undantag finns.

Det väntas bli svårt för många av yrkesprogrammens avgångselever att få jobb direkt efter examen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det väntas bli svårt för många av yrkesprogrammens avgångselever att få jobb direkt efter examen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Therese Jansson/Arkiv

Katrineholm2020-04-30 09:02

För många studenter är examensyran intensiv men kort. Studentmössa på lördagen, gå till jobbet på måndagen. 
Det är syftet med de nio yrkesprogrammen på Katrineholms gymnasier: att utbilda för arbete direkt efter avslutade studier. I år är chansen till det första jobbet mindre än vanligt.

Konsekvenserna av coronapandemin avspeglas i varsel, permitteringar och konkurshot i flera av de branscher som normalt slukar yrkesprogrammens avgångselever.
Byggbranschen är ännu marginellt påverkad av krisen. Men oron för den ekonomiska utvecklingen sprider sig och skapar en ökad försiktighet bland företagen. Det är i nuläget inte självklart att gå direkt till en anställning från bygg- och anläggningsprogrammet.
Byggsolid är ett av de lokala företagen som bestämt sig för att inte nyanställa.
– Det känns jättetråkigt att tvingas säga nej. Vi har en tidsmässigt lång orderstock men måste tänka på hur vi fyller upp med personal inför vintern, säger vd Daniel Lundborg.

Osäkerheten kring hur corona kommer att påverka byggsektorn är stor.
– När vi pratar runt med kolleger och underleverantörer, märker vi att alla är på tårna och avvaktar vad som ska hända. Risken är att potentiella kunders köpkraft försvagas. Då vill vi inte anställa någon som några månader senare måste skickas hem.
Oppunda el anställer i sommar en avgångselev från el- och energiprogrammet. Det är allt. 
– Några fler har sökt men fått nej. Normalt är det dragkamp om killarna som går ut gymnasiet, men nu verkar alla ta det försiktigt, bekräftar vd Johan Samuelsson.
Även eleverna som lämnar vvs- och fastighetsprogrammet brukar gå direkt ut i arbete. Nu är branschläget ett annat, ser Fredrik Wintervide, vd för Katrineholms rörproduktion.

– Det gäller alla som håller på med service. Vi kommer inte längre in på skolor och äldreboenden, och inte heller till privatpersoner, annat än när det är akut.
Företaget har tvingats till korttidspermitteringar och tror att fler vvs-firmor följer efter.
– Fortsätter det så här, kommer ingen att anställa.
Men det finns motbilder. I en helt annan sektor slåss nu arbetsgivarna med näbbar och klor om nyutbildade ungdomar från gymnasiet: vården.
– Behovet av att anställa är till och med större än normalt. Vården rycker och drar i våra elever. Jag har elever som arbetar extra till och med på håltimmarna, säger vård- och omsorgsprogrammets rektor David Rytter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!