Jordbruksverket har registrerat 27 procent fler hundar mellan januari och juli i år, jämfört med samma period för två år sedan. Arbete på hemmaplan har gjort att många passat på att skaffa en fyrbent vän under pandemin.
När nu semestern är slut och restriktionerna lättat, har många återgått till att jobba på plats på kontoret igen. Den som inte har en familjemedlem, vän eller anhörig som kan rasta hunden under dagen, tvingas fundera ut ett annat alternativ.
En möjlighet är att skola in hunden på hunddagis. Linda Mårtensson driver Tassa in i Katrineholm och märker av ett ökat tryck.
– Vi har kö nu, det hade vi inte förra sommaren. Det är många som ringer och säger att de skaffat valp i våras och har frågor om hur det funkar med hunddagis när de ska börja jobba, säger hon.
Hon tycker att många hundägare är förutseende och hör av sig i tid innan det är dags att lämna hunden på dagis. Hundboomen under pandemin tycker hon är positiv.
– Det är jätteroligt att så många har fått chansen att skaffa hund nu, när de inte kunnat få ihop familjepusslet tidigare.
Ett annat hunddagis i Katrineholm är Grevens. Det drivs av Ulla Gustafsson och hennes sambo Anders Nilsson sedan oktober i fjol. Även de märker av det ökade trycket just nu.
– O ja, det märks att många har skaffat hund. Det har varit trögt under hösten, vintern och våren, men nu är nästan alla 20 platser fulla. Om fler ringer kommer det att bli kö, säger Ulla Gustafsson.
Ett alternativ som många också funderar på, är att ta med hunden till jobbet. Försäkringsbolaget Agria har gjort en undersökning som visar att 18 procent av de tillfrågade hundägarna planerar att ta med sig hunden till jobbet efter pandemin.
– Hundar sprider trivsel, sänker stressnivåer och brukar trivas bra på arbetsplatser, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria djurförsäkring.
Men långt ifrån alla arbetsgivare välkomnar hundar på jobbet. På Katrineholms kommun säger man nej, oavsett vilket jobb den anställda har.
– På kommunen kan man inte ta med sig hund till arbetsplatsen, på grund av att många har allergier, säger kommunens HR-chef Susanne Sandlund.
Beslutet härrör från 2001, då en handlingsplan för allergiförebyggande arbete togs fram. Undantagna är ledarhundar och vårdhundar.