Coronabonus skulle kosta kommunen 25 miljoner kronor

I Trosa får alla kommunanställda en coronabonus på 5 000 kronor. Att göra motsvarande i Katrineholm skulle kosta kommunen 25 miljoner kronor. "Det är helt omöjligt", säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) tycker att personalen i Katrineholm har gjort ett strålande arbete under coronatider. Men därifrån till att börja dela ut pengar är steget långt.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) tycker att personalen i Katrineholm har gjort ett strålande arbete under coronatider. Men därifrån till att börja dela ut pengar är steget långt.

Foto: Jimmy Persson/TT

Katrineholm2020-11-03 18:05

I Trosa får nästan 1 000 personer ta del av bonuspengarna. Totalt kostar det kommunen sju miljoner kronor.

"Vi ville skicka en tydlig signal av uppskattning till våra medarbetare", säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande till Södermanlands nyheter.

Kommunal har tagit upp frågan på en facklig central samverkan, där man frågat om Katrineholm kan göra som Trosa.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) tycker att personalen i Katrineholm har gjort ett strålande arbete under pandemin. Men därifrån till att börja dela ut pengar är steget långt.

– Bara för att kommunen gör ett bra resultat så har vi inget bonussystem eller vinstdelning. Vi kan inte sitta här och dela ut pengar till kommunens egen personal. Det är inte den kommunala organisationens pengar, det här är Katrineholms kommuns pengar. De kan vi inte börja disponera själva, förklarar Göran Dahlström.

Om Katrineholm skulle göra på samma sätt som man gör i Trosa skulle det innebära en engångskostnad för kommunen på 25 miljoner, inklusive arbetsgivaravgifter. 

– Det är helt omöjligt. De pengarna kan vi använda när vi tittar på hur vi ska hantera detta framåt, ska vi skriva ned pensionsskulden, ska pengarna gå in i det eget kapitalet så vi slipper låna pengar.

Enligt Göran Dahlström är en eventuell ekonomisk kompensation inte en fråga för politikerna, utan för tjänstemannaledningen.

– Det finns ju exempelvis budgeterade pengar för julfester och annat som inte blir av. Det är upp till tjänstemannaledningen att bestämma vad man ska göra med dem.

Under tisdagen kom Kommunal och Sveriges kommuner och regioner överens om ett nytt avtal. Enligt avtalet ska alla medlemmar få ett engångbelopp på 5 500 kronor, för sina insatser under coronapandemin.

Men det förändrar ingenting.

– Det är två skilda saker. Det har ingenting med Katrineholms kommun att göra att ett centralt avtal är klart. Jag vidhåller fortfarande att kommunen borde visa sin uppskattning med någon form av kompensation, säger Jarmo Heinonen, ordförande i den lokala sektionen inom Kommunal öst.

Göran Dahlström tycker att begreppet kompensation tål att vrida och vändas på.

– Ibland jobbar man extra hårt. Ibland är det lättare. När ska man gå in och kompensera? Vem ska ha nästa kompensation? Vem ska avgöra när någon har gjort mera än vad man beräknas göra? Man får tänka till lite i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!