På Friggagatan möter fyra engagerade coacher upp i ljusa lokaler dit unga i åldrarna 16-25 år kan vända sig. De är alla nyanställda av Viadidakt efter att företrädarna gått vidare till andra utmaningar. Charlotte Tärnblom, Johanna Bergström och Jonny Grundelius började jobba den 8 augusti och är således helt färska som ungdomscoacher. Mathias Andersson började i februari och har under våren och sommaren ansvarat för alla kommunala feriearbeten.
– Jag tror att det var bra att alla är nya samtidigt. Nu får vi göra en nystart med ny energi, säger Jonny Grundelius som har erfarenhet av 15 år på arbetsförmedlingen.
De är överens om att någon verkar ha tänkt till när de rekryterades. Mathias Andersson kommer från Ericsson-fabriken och har alltid brunnit för hälsoarbete och Charlotte Tärnblom har arbetat som arbetsterapeut och även på tjejjouren Miranda.
– Vi kan plocka godbitarna av allt som våra föregångare har gjort bra och så tillföra vår nya kompetens, säger Johanna Bergström, tidigare hälsorådgivare.
Alla fyra är ivriga att komma igång och hoppas att ungdomar kommer till dem och vill prata om framtiden och få möjlighet till stöttning. Det finns till exempel ungdomar som inte kommit igång ut i arbetslivet efter gymnasiet utan bor kvar hemma hos föräldrarna.
– Har man blivit sittande hemma ett tag så tror jag att det kan vara svårt att bryta det själv, säger Jonny Grundelius.
Mycket handlar om att bygga upp självförtroendet för att våga söka jobb och också få ett.
Det är många olika typer som söker sig till Ungdomstorget. En del behöver bara hjälp att skriva ett cv eller välja rätt vidareutbildning, medan andra kan ha mer komplicerad bakgrund med utanförskap och ofullständiga gymnasiebetyg. Några är hänvisade från arbetsförmedlingen eller socialförvaltningen och för de som hoppat av gymnasiet har Ungdomstorget det kommunala aktivitetsansvaret som innebär att alla avhoppare kontaktas.
– Det är frivilligt, man kan inte ta dem i örat och hämta hit dem, säger Mathias Andersson.
Han hoppas att de väljer att få stöd. Arbetscoacherna har ganska fria tyglar och kan bland annat hjälpa till med studiebesök på arbetsplatser, studievägledning och motivationskurser.
– På sitt första jobb kanske man inte får hög lön och bra arbetstider. Förväntan måste vara realistisk, säger Charlotte Tärnblom.
Arbetslösheten är hög bland ungdomar i Katrineholm och Vingåker. Ungefär 30 procent av alla jobb utannonseras enligt Jonny Grundelius, ungdomscoach.
Resten av nyanställningarna görs via andra kanaler. Där kan ett stort kontaktnät, rekryteringsmässor och sociala medier vara bra verktyg för den som söker ett arbete.
– Vill man jobba så får man jobb, men det är hård konkurrens på arbetsmarknaden så man kanske inte får sitt drömjobb, säger Jonny Grundelius.
I Katrineholm och Vingåker är arbetslösheten 12 respektive 19 procent för ungdomar under 25 år enligt Jonny Grundelius siffror.
I somras fick 400 ungdomar i Katrineholm och Vingåker ett feriearbete under sommaren och det är ett sätt för ungdomar att prova ett sommarjobb.
– Det är viktigt att man är positivt inställd på sitt första feriejobb. Det kan vara ett steg till något annat, Mattias Andersson, ungdomscoach.
Han menar att alla jobb är bättre än inget jobb alls då man får erfarenhet och självförtroende. Den som redan har sysselsättning är också mer attraktiv på arbetsmarknaden.
– Man får också erfarenhet och självförtroende, säger Johanna Bergström, ungdomscoach.