Claudia Gratwohl samlar till Ukraina

Samtidigt som Rysslands bombflyg dånade över Ukrainas slätter och städer, drog Claudia Gratwohl från restaurangen Claudias kök i Katrineholm igång en insamling.

Barnen som tvingas på flykt från Ukraina kommer att behöva allt, säger Claudia Gratwohl (infällda bilden).

Barnen som tvingas på flykt från Ukraina kommer att behöva allt, säger Claudia Gratwohl (infällda bilden).

Foto: Andreea Alexandru, TT, Emma Eriksson

Katrineholm2022-02-25 18:06

– Jag kände att jag måste göra någonting. 

Dels samlar hon in pengar för att köpa barnmat och välling. Men hon tänker också samla in kläder, filtar, mediciner. 

– Jag hörde att flyktingar tagit sig in i Polen och Rumänien, två länder som inte är så duktiga på att ta emot flyktingar. Barnen behöver välling, barnmat, blöjor, filtar. Det är fortfarande kallt i Europa, de kommer att behöva allt. 

Hennes första tanke var att själv försöka ordna en lastbil som kunde köra till Polen, för att hjälpa de flyende som kommer över gränsen från Ukraina. Men nu hoppas hon dels hitta någon organisation som kan hjälpa till att forsla förnödenheter till gränsen. 

– Jag inser hur stort det är. Jag vet att Röda korset och andra organisationer samlar och skickar vidare. De kanske kunde komma och hämta hos mig. Hade jag lastbilskort hade jag kört själv, säger hon. 

Claudia Gratwohl tänker också att det kanske finns lastbilar, som kör varor från Polen till Sverige och går tomma tillbaka. 

Hon hoppas även på att kunna samla leksaker till barnen. 

– Mat och filtar är viktigast av allt. Men leksaker också, det är viktigt att inte absolut allt tas ifrån barnen. De kommer till ett främmande land och känner sig kanske ovälkomna. 

Hon tror att alla vill hjälpa Ukraina nu. 

– Vem är näst på tur? Polen? Ungern? Finland? Vi kan inte stoppa Putin, men vi kan hjälpa dem som drabbas av honom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!