Civila insatser växer – utrustas nu med hjärtstartare

Tack vare EU-stöd kan Brandskyddsföreningen nu utrusta sina CIP-områden med tio hjärtstartare. Det kan rädda livet på drabbade i avlägsna områden.

Per Gustafsson, verksamhetsledare Brandskyddsföreningen Södermanland, Karina Veinhede från Läppe, Roland Andersson från Österåker, Sigvard Lans från Hjälmsätter, Marianne och Edward Wdowsky från Tisnarebaden.

Per Gustafsson, verksamhetsledare Brandskyddsföreningen Södermanland, Karina Veinhede från Läppe, Roland Andersson från Österåker, Sigvard Lans från Hjälmsätter, Marianne och Edward Wdowsky från Tisnarebaden.

Foto: Mats Gustafsson

Katrineholm2021-01-04 06:31

Civila insatspersoner, CIP, är frivilliga som larmas till bränder, trafikolyckor, drunkning och hjärtstopp på landsbygden, för att göra en insats innan räddningstjänsten hunnit fram. De får en enklare utbildning och kan till exempel utföra hjärt- och lungräddning eller släcka med handbrandsläckare innan en brand har eskalerat.

Brandskyddsföreningen Södermanland har nu investerat i hjärtstartare med hjälp av Leader Södermanlands EU-bidrag. På måndagseftermiddagen delades en del av dem ut till CIP-områdenas representanter utanför brandstationen i Katrineholm.

Strångsjö, Tisnarebaden, Hjälmsätter, Granhed och Flodafors kommer att få varsin hjärtstartare. Sköldinge har redan fått sin och Valdemarsö kommer att få en till sommaren. Dessutom går två till Österåker och Läppe i Vingåkers kommun. Den tionde ska till Strängnäs.

– Vid ett hjärtstopp är en tidig insats avgörande. Dels för att man kommer igång med hjärt- och lungräddning, dels för att tidig defibrillering med hjärtstartare är avgörande för hur utgången blir, säger Per Gustafsson, verksamhetsledare Brandskyddsföreningen Södermanland.

I dagsläget är 95 personer aktiva CIP i Katrineholm och Vingåker. Sedan verksamheten drog igång för knappt fem år sedan har de larmats ut cirka 40 gånger om året. De vanligaste insatserna har varit att begränsat bränder och varna trafikanter vid trafikolyckor. Hjärtstopp larmas till dem som befinner sig närmast via appen Sms-livräddare medan övriga larm går via SOS-alarm.

– Jag tycker att det är en succé. Man höjer kunskapen och det fungerar förebyggande i det här områdena. Det är platser dit räddningstjänst och ambulans har långt att åka till, säger Per Gustafsson.

De flesta civila insatspersonerna är till åren och föreningen hoppas att yngre vill ansluta vartefter. Var och en hjälper till frivilligt efter sina egna förutsättningar men ska inte utsätta sig för några risker. Det finns planer på att utöka verksamheten till övriga delar av Sörmland, näst på tur är Flen och Gnesta.

– Det känns fantastiskt att vi har fått möjlighet att dela ut de här hjärtstartarna. Det här är inga småsummor för oss som är en ideell förening. Även om vi samverkar mycket med räddningstjänsten skjuts det inte till några offentliga medel. Det här känns roligt och det bygger ju en bygdekänsla i de här områdena, säger Per Gustafsson.

Karta: Västra Sörmlands räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!