På onsdagseftermiddagen varslades 50 anställda inom Katrineholms förskolor. Det berör barnskötarbiträden och någon enstaka barnskötare. Inte förskollärare.
– Vi och de fackliga representanterna har varit överens om att vi vill behålla vår utbildade personal i första hand och då blir det de outbildade som berörs i det här fallet, säger Birgitta Dahlbeck, verksamhetchef för förskola i Katrineholms kommun.
Hur kom ni fram till siffran 50 varslade?
– Varje rektor har fått prognoser för höstens arbete och utifrån de prognoserna lägger de en budget om hur de kan organisera sina förskolor. Utefter vad de lämnat in ser vi att det finns en övertalighet och det här är vad vi landar på tyvärr.
Uppsägningstiden är sex månader så den berörda personalen kommer att vara kvar på förskolorna fram till hösten. Det är också först då man ser att barnantalet kommer minska. Under våren, oftast i maj, är antalet förskolebarn som högst.
Trots att 50 anställda varslas kommer det inte påverka personaltätheten, säger Birgitta Dahlbeck.
– Vi har redan tomställda avdelningar och vi kommer stänga två hela förskolor. Vad det gäller personaltätheten blir det ingen skillnad, det blir inga personalneddragningar för barnen. Samma personaltäthet kommer gälla som tidigare.
Hur många som blir uppsagda eller blir förflyttade till en annan tjänst inom kommunen återstår att se. En så kallad omplaceringsutredning kommer att pågå under två veckor.
– Under den tiden matchas man mot alla lediga tjänster som finns i Katrineholms kommun. Varje berörd medarbetare uppmanas att göra ett enklare cv så HR-enheten kan se vilka kvalifikationer varje medarbetare har. I de fall vi hittar matchningar ska vi komma med erbjudande till dessa medarbetare.
Fackförbundet Kommunal flaggar för att man kommer tappa medarbetare som har flera års erfarenhet i bagaget.
– Det är många års erfarenhet som man kan gå miste om. Den som har jobbat längst har ändå jobbat i drygt 15 år. Det blir ett kompetenstapp och det ser vi som ett bekymmer, säger Fredrika Ryngberg, sektionsordförande för Kommunal sektion Nordväst.
Hon säger att man märker av en oro hos deras medlemmar som berörs av varslet.
– Vi är ute nu och träffar medlemmar som är drabbade. Det är klart att vi märker av att det finns en oro. Vi försöker göra det bästa vi kan genom att stötta dem i den tuffa situation de befinner sig i nu. Ingen vet utgången av varslet, säger Ryngberg.