Efter Hällby-dramat: "Vet att det kan hända"

Allvarliga hot och grövre våld är inte så vanligt på Karsudden. Men det gäller att varken vara naiv eller ropa på omedelbara förbud, tror verksamhetschefen Jörgen Bragner.

Jörgen Bragner är verksamhetsområdeschef på Karsudden.

Jörgen Bragner är verksamhetsområdeschef på Karsudden.

Foto: Roger Culmsee, Henrik Wising

Katrineholm2021-07-27 06:50

I förra veckan rubbades sommarlugnet av gisslandramat på Hällbyanstalten. Två interner beväpnade sig med stickvapen och tog gisslan. På rättspsykiatriska regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm har inte dramat lett till några förändrade rutiner. 

– Vi vet att det kan hända. Vi är väl medvetna om de risker som finns och vi har rutiner, säger Jörgen Bragner, verksamhetsområdeschef på sjukhuset. 

Säkerhetsrutinerna på Karsudden är olika beroende på patienten. 

– Som ny patient är det ganska lite man får göra. Man får till exempel inte ha metallbestick. Knivar och annat räknas efter varje måltid.

Den som vårdats längre och har permissioner ute i samhället, kan lika gärna gå till affären och köpa sådant som rakhyvlar själv. Och Jörgen Bragner tror inte att sjukhuset kan, eller ens bör, ta bort allt som skulle kunna användas som vapen. 

– Vilka plastföremål som helst kan slipas. Man kan använda en penna, eller glasögonbågar. Den jakten kommer sjukhusen och anstalterna att förlora. Det gäller att vara rimlig i säkerhetskraven, men att inte vara naiv. Det är svårt att hitta behandlingar som går ut på att ta bort det som finns i samhället, när patienten väl kommer ut. 

Han tror att Karsudden har fördelar i att patienterna är där längre tid. Personalen lär känna patienterna.

– Vi har en stor fördel jämfört med till exempel allmänpsykiatrin, där folk kommer in från gatan. Vi känner våra patienter väl, vi hinner se upptrappning, missnöje, frustration. Vi kan göra bedömningar, inte bara varje dag, utan varje timme. Men en sak som är läskig är droger, när människors beteende och personlighet förändras. 

En del i behandlingen på Karsudden är att patienterna tillsammans med personal lär sig se och känna igen sina egna reaktioner. 

– Patienterna lär sig känna igen tecknen hos sig själva. Då kanske vi gör bedömningen att personen inte ska gå ut på området, eller att personalen inte ska gå in till personen själva. 

Hot och våld förekommer på Karsudden

– Det är lite skillnad på hoten, från att någon skriker svordomar i affekt till att någon säger att de ska slå personalen. När det gäller våld kan en enda patient stå för en stor del av våldet som sker på ett år. Vi har omkring ett våldstillfälle i veckan, närmare 50 per år. Våldet varierar också, från knuffar till slag. Allvarliga situationer är mindre vanligt. 

Karta: Karsuddens Sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!