Chef misstror teori om giftläckage: "Det kommer från tippen"

Västra Sörmlands räddningstjänst måste ta fler prover och göra markundersökningar på sitt övningsområde för att hitta källan till den PFAS som läcker ut i ett dike, anser kommunen. "Leta längre upp", säger Marcus Asplund som är övertygad om att läckaget av det svårnedbrytbara giftet kommer från Vikatippen.

Marcus Asplund, funktionschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst, tror att PFAS-läckaget kommer från Vikatippen.

Marcus Asplund, funktionschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst, tror att PFAS-läckaget kommer från Vikatippen.

Foto: Roger Culmsee (arkiv)

Katrineholm2024-10-07 18:06

Nyheten i korthet

  • Västra Sörmlands räddningstjänst uppmanas av kommunen att utföra fler prover och markundersökningar på sitt övningsområde för att identifiera källan till PFAS-läckage.
  • Marcus Asplund, chef vid räddningstjänsten, tror att giftet kommer från närliggande Vikatippen och uppmanar till undersökningar uppströms.
  • Räddningstjänsten har inte själva övat med brandskum på övningsfältet men ett externt företag som tränat med PFAS-innehållande brandskum där.

I början av sommaren beslutade samhällsbyggnadsförvaltningen att ge Västra Sörmlands räddningstjänst ett föreläggande om att ta fram en provtagningsplan för grundvattnet och där mäta halterna av PFAS. Man gav även räddningstjänsten ett föreläggande om att utföra markundersökningar vid sitt övningsområde. 

Kommunens bygg- och miljönämnd konstaterar i föreläggandet att det sker ett diffust läckage av PFAS till ett dagvattendike vilket gör att fastigheten behöver utredas i sin helhet, trots att dagvattnet från övningsområdet samlas upp i en speciell dagvattendamm. Diket mynnar så småningom ut i sjön Näsnaren, där det konstaterats att ytvatten och fisk är påverkade av PFAS, enligt bygg- och miljönämnden. 

VSR har använt övningsfältet, som ligger bredvid brandstationen, sedan 2012. Till kommunen har man uppgett att man inte själva övat med brandskum som innehåller PFAS på platsen, men att ett externt företag som hyrt in sig på fältet, övat med brandskum på en spillplåt. När kommunen gjorde en inspektion av övningsplatsen konstaterade man att det fanns spår av läckage från denna spillplåt.

Marcus Asplund, funktionschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst, berättar att ett externt konsultföretag nu har kopplats in och tagit fram en provtagningsplan på uppdrag av VSR, men att denna inte godkänts av kommunen, utan skickades tillbaka. En ny plan är nu framtagen som inväntar samhällsbyggnadsförvaltningens godkännande.

Asplund säger att det föreläggande som VSR fick i somras är det andra föreläggandet som räddningstjänsten får kring PFAS. Ett tidigare föreläggande med krav på att vattnet i diket skulle renas överklagades till mark- och miljödomstolen som kom fram till att räddningstjänsten inte behövde göra detta, enligt Asplund.

– Över vår tomt går ett vattendrag som uppströms kommer från Vikatippen. Jag har sagt till kommunen att jag är övertygad om att PFAS i detta dike till största del kommer från tippen och att de borde leta efter källan längre uppströms i stället, säger Marcus Asplund.

undefined
VSR har använt övningsfältet, som ligger bredvid brandstationen, sedan 2012. Till kommunen har man uppgett att man inte själva övat med brandskum som innehåller PFAS på platsen.

Han säger att räddningstjänsten givetvis kommer att följa det föreläggande man nu fått, trots hans egna teorier om vart PFAS läcker ifrån.

– Vi är i startgroparna för att göra en markundersökning, bara de godkänner vår provtagningsplan så kan vi dra igång. Vi vill göra rätt, säger Asplund som berättar att räddningstjänsten inte använder brandskum som innehåller PFAS numera i räddningsverksamheten, mer än i absolut yttersta nödfall.

– Då ska det röra liv eller död. Yttre befäl kan då besluta om att använda skummet. Senast vi använde det var vid en brand vid Långkärr då det brann i en bil där det fanns gasflaskor. Men det blev en oerhört kostsam historia på grund av den sanering som vi var tvungna att göra av fordon, slangar och bilar efteråt. Man fick också gräva och frakta bort en stor mängd jord från platsen på grund av skummet, säger Marcus Asplund.

Enligt beslutet kan PFAS ha läckt ut på övningsfältet på grund av ett externt företag som övat på ert övningsfält. Hur ser du på det?

– Det är ytterst olyckligt. Företaget lovade oss att de inte använde PFAS, men tycks ha gjort det ändå. Det får vi ta på oss, säger Marcus Asplund.

PFAS

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön. 

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och används på grund av sina eftertraktade tekniska egenskaper i många olika typer av varor och kemiska produkter. Många PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används som impregnering av olika textilier, läder och pappersförpackningar. 

Vissa PFAS används i brandskum som är avsett för att släcka vätskebränder. Där används de för sin filmbildande förmåga, det vill säga sin förmåga att snabbt bilda ett tunt skikt mellan skummet och den brinnande vätskan.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!