Chaufförer tvingas bo i kommunalt mögelinferno

Brandskyddet har varit utdömt i över tio år. Nu är byggnaden full av svartmögel. Trots det tvingas utländska lastbilschaufförer bo i kommunens undermåliga barack på Lövåsen. Oppositionspolitikern Ewa Callhammar (L) är rasande. "Det är skamligt", säger hon.

Toaletten har liksom övriga delar av huset svartmögel.

Toaletten har liksom övriga delar av huset svartmögel.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-01-10 20:58

Redan i juni 2012 rapporterade Katrineholms-Kuriren om att utländska lastbilschaufförer, från transportföretaget Samskip van Dieren, bodde i en barack på räddningstjänstens gamla övningsfält bakom Inferno. Detta trots att byggnaden inte var godkänd för övernattning ur brandsäkerhetssynpunkt. 

– Har man hyrt lokalen som personalutrymme så sover man inte där, sade Roger Larsson, dåvarande räddningschef, till tidningen då. 

Snart tolv år senare visar det sig att lokalerna är fulla av svartmögel. Byggnaden är fortfarande inte godkänd för övernattning. Trots det bor lastbilschaufförerna kvar. 

När tidningen åker till området en kall dag i januari 2024 hänger det kablar av allehanda slag utanför dörren. Om det är elledningar eller telefonsladdar är oklart. 

undefined
Utanför entrédörren hänger kablar i olika slag.

Vi knackar på dörren och blir insläppta av en utländsk lastbilschaufför. Lukten av svartmögel tränger sig på. Både väggar och tak är fulla av mögel, särskilt tydligt blir det när vi öppnar dörren till duschutrymmet och toaletten. Likaså i köket. 

Svartmögel innebär en hälsorisk och kan ge upphov till allergi. Om man andas in delar av mögelsvampar och mögelsporer vid arbeten där det bildas luftburet mögeldamm kan det dessutom leda till akuta lungproblem. 

undefined
Så här ser det ut i duschen.

Lastbilschauffören berättar att han kommer från ett av de baltiska länderna och förklarar att baracken används för matlagning, när chaufförerna behöver duscha eller gå på toaletten, men också till övernattning. 

– Ibland bor vi på hotell, men när det är många lastbilschaufförer här, särskilt under storhelger, sover vi i den här byggnaden, säger han. 

undefined
I ett av rummen på nedervåningen förvaras sängkläder.

Det gick emot räddningstjänstens rekommendationer för snart tolv år sedan. Och gör det i dag också. Det säger Marcus Asplund, funktionschef på Västra Sörmlands räddningstjänst. Samtidigt har inte räddningstjänsten följt upp förehavandet genom åren.  

– Det var inte alls meningen att de skulle sova där, utan byggnaden skulle användas som uppehållsrum där de kunde laga mat, duscha och vila, men inte övernatta. Men som vi förstod det användes den till övernattning ändå. 2014 skulle det byggas baracker nere vid Catena, där de hade fått det varmt. Men det blev inga övernattningscontainrar, utan kontor i stället, säger han. 

undefined
Marcus Asplund är funktionschef på Västra Sörmlands räddningstänst.

Varför har ni inte gjort fler inspektioner?

– Vi har fått lovat att de inte sover där om nätterna, för annars måste man ändra verksamhetsklass på huset. Eftersom vi inte hörde något mer efter 2014, så har vi låtit det vara genom åren. Det har varit en långdragen historia, säger Marcus Asplund. 

undefined
Huset sett från gårdsplanen.

Ewa Callhammar, ledamot i kommunfullmäktige för Liberalernas räkning, har också besökt byggnaden. Det gjorde hon under annandagen. Hon berättar att det var fullsmockat med lastbilar på Terminalgatan, men även på området utanför den aktuella byggnaden.

– Jag knackade på och blev insläppt, då jag ville titta hur det såg ut. Det första jag möttes av var en enorm mögellukt. Det är svartmögel över hela väggarna, så det går inte att vistas i de här lokalerna. Chaufförerna var jättetrevliga och tillmötesgående. Jag frågade om de sov där, vilket jag fick till svar att de gjorde, på övervåningen, säger Ewa Callhammar. 

undefined
Ewa Callhammar (L) är kritisk till att kommunen låtit lastbilschaufförer bo i byggnaden.

Hon är starkt kritisk mot Katrineholms kommun, som äger den aktuella byggnaden. 

– Att kommunen överhuvudtaget hyr ut fastigheten i det här skicket är bedrövligt. Jag såg ledningarna som hängde på kvarten och det ska inte få förekomma i ett land som Sverige. Att ta bort mögel är fastighetsägarens ansvar och jag undrar vart miljöavdelningen har tagit vägen? Här vistas det människor och vad skulle hända om det började brinna i huset. Det är totalt livsfarligt. 

– Det verkar heller inte finnas något avtal mellan Samskip och kommunen, vilket jag tycker är mycket märkligt. Man får skämmas för att folk ska behöva bo så här och att kommunen med vetskap om hur det ser ut hyr ut en sådan här fastighet. Socialdemokraterna slåss i fackliga förhandlingar, men människor får tydligen bo och behandlas hur som helst i kommunens lokaler. Det är skamligt, säger hon.

undefined
Svartmögel breder ut sig över väggarna i köket.

Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef med ansvar för den aktuella fastigheten, menar att kommunen har varit tydlig med att lokalerna bara får användas som personalrum, klädtvätt och dusch, men inte för övernattning. 

– Om det är så att transportföretaget använder lokalerna på något annat sätt så är det olämpligt och vi kommer att kontakta dem om det. Kommunens miljöavdelning agerar när de får en tillsynsanmälan, men någon sådan har inte inkommit. De kommer nu få ta del av dina uppgifter och skapa ett ärende. I vilket fall så kommer byggnaderna att rivas, säger Magnus Runesson. 

undefined
Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef, säger att den gamla baracken ska rivas.

Rivningslov ska ha sökts i december, men när byggnaderna på området, och den aktuella baracken, kan komma att rivas är okänt. 

Anser ni att det är skäligt att människor vistas i lokalen med anledning av förhållandena som råder?

– Det är olämpligt. 

Kommer lastbilschaufförerna att få nya lokaler att bo i?

– Vi har under 2023 haft en givande dialog med transportföretaget om hur vi utvecklar logistikcentrum tillsammans och vi kommer att kunna presentera utvecklingsidéerna och nybyggnadsplanerna inom kort, säger Magnus Runesson. 

undefined
Svartmögel syns även i hallen.

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att han inte kände till att lastbilschaufförerna fortfarande övernattar där. 

– Jag känner inte till att de sover där sedan tidigare, men jag vet att ett nytt avtal är på väg fram eftersom de befintliga byggnaderna är i dåligt skick. Jag tycker att det är bra att vi har kommit fram till en ny lösning eftersom företaget också vill utöka sin verksamhet i Katrineholm. Då är det bra att vi har kommit överens om att få till nya lokaler, säger han. 

undefined
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, kände inte till att lastbilschaufförerna sov i den gamla baracken.

Vad tänker du om att lastbilschaufförerna fortfarande, i detta nu, använder de gamla lokalerna?

– Jag har själv inte varit där och tittat hur det ser ut, men uppenbarligen är det inte ett bra skick på byggnaden, så därför är det jättebra att vi har kommit fram till en lösning, säger Johan Söderberg. 

För ungefär en vecka sedan begärde tidningen ut det hyresavtal som ska gälla mellan Katrineholms kommun och Samskip van Dieren angående byggnaden på logistikcentrum. Något sådant avtal har fortfarande inte skickats, trots att begäran ska hanteras skyndsamt. 

undefined
I ett av taken har mögel spridit sig.
Svartmögel

Svartmögel är en samlingsbeteckning på flera olika arter av mögel med mörk eller svart färg. Många av dessa är skadliga när de får växa ohämmat och angriper gärna fuktiga utrymmen utan tillräcklig ventilation, exempelvis kök, badrum, källare och vindar.

Mögelsvampar och andra mikrosvampar är också biologiska agens. De kan växa till i fuktiga miljöer och ge upphov till olika typer av överkänslighetsreaktioner, till exempel allergier. 

Om man andas in delar av mögelsvampar och mögelsporer vid arbeten där det bildas luftburet mögeldamm kan det leda till akuta lungproblem. Om man exponeras för mögeldamm under en längre tid kan man få kroniska lungproblem.

Källor: Waterproof direct och Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!