Ewa Callhammar konstaterar, i en interpellation ställd till personalregionrådet Louise Wiklund (Vfp), att regionens verksamhet i dag är beroende av inhyrd personal för att gå runt.
Hon skriver vidare att Sörmlands minsta, men också mest centrala sjukhus, Kullbergska sjukhuset, vid flertalet tillfällen varit nedläggningshotat. Genom idogt arbetet har sjukhuset kunnat räddas, men utan personal och kontinuitet i vården som ges vid sjukhuset lider vården stora brister, fortsätter hon.
Eftersom Kullbergska sjukhuset är minst är det också, enligt Callhammar, mest sårbart för problemen med att rekrytera personal.
– Jag tycker inte att man ska ha hyrpersonal. Det är bättre att satsa på en den personal som man har och att man gör sjukhuset till en attraktiv arbetsplats, säger Ewa Callhammar.
Hon anser att man i långa loppet inte kan bygga en verksamhet med hyrpersonal.
– Det kan man göra tillfälligt. Det är inte försvarbart i längden. Då måste man se över vad som är fel. Varför söker inte personal till Kullbergska?
– Jag tror att man måste se över arbetstiderna, erbjuda arbetstidsförkortning. Man skulle kunna göra det som ett projekt på Kullbergska, för att se om det löser problemen.
Lönen spelar också roll, tror Callhammar
– Istället för att lägga pengarna på hyrpersonal kan man ge befintlig personal lite högre lön.
I sin interpellation ställer Ewa Callhammar en rad frågor. Hon vill bland annat veta hur stor andel av personalen på Kullbergska som är inhyrd. Hur stora kostaderna var för hyrpersonalen 2020 och vilka åtgärder Wiklund vidtar för att öka attraktiviteten för att arbeta vid Kullbergska sjukhuset?
Hon vill också veta hur många inom varje personalkategori som måste anställas för att Kullbergska sjukhuset ska klara sig utan hyrpersonal. Och så undrar hon hur många vårdplatser som varit tillfälligt stängda de senaste tre åren på grund av personalbrist vid Kullbergska.
– Det visar att någonting är fel när vi inte kan behålla personalen. Många vill vara där det finns mycket utvecklingsmöjligheter, där det finns mycket att välja på. Det har vi inte i Katrinholm, om man exempelvis jämför med Mälarsjukhuset. Men då får man göra Katrineholm attraktivt på andra sätt istället, säger Callhammar.
Svaret på Callhammars frågor väntas i regionfullmäktige i slutet av april.