Sedan Stensättersskolan invigdes har nästan alla byggnader på Västra skolan ekat tomma. Tornhuset, den senaste byggnaden som uppfördes och som ligger bakom gamla vattentornet, kan komma att bli familjecentral, vilket vi har rapporterat om tidigare.
– Tornhuset är relativt nybyggt och väldigt tillgänglighetsanpassat. Där tittar vi på att bygga en familjecentral, men vi har inte kommit jättelångt i det arbetet. Vi får se vilka ytor som behövs. Om det blir aktuellt med en familjecentral kommer regionen hyra vissa delar av byggnaden och kommunen andra delar, säger Fredrik Fundberg som jobbar på samhällsbyggnadsförvaltningens fastighetsavdelning.
Byggnaden på Storgatan 1C, trähuset som ligger mellan det rosa stenhuset och gamla vattentornet, ska också bevaras.
– Det planerar vi att behålla i kommunal regi. Det finns behov av lite kontor och annat, säger Fredrik Fundberg.
Stenhuset planerar man däremot att riva. Anledningen är att det inte finns något lämpligt ändamål att använda det till.
– Där har ett rivningslov lämnats in. Vi har ingen kommunal verksamhet som skulle kunna vara i lokalerna och det är en byggnad som är konstigt byggd med tillgänglighet och liknande. Det är helt enkelt svårt att få till något vettigt i lokalerna. Rivningslovet ska klubbas i bygg- och miljönämnden, så det kommer att ta ett tag innan det blir aktuellt. Ett hus mår inte bra av att stå tomt, säger Fredrik Fundberg.
De två gamla skollokalerna som står på järnvägssidan av Storgatan planerar däremot KFAB att bygga om till bostäder.
– Jag tror att det skulle kunna bli riktigt fina bostäder, men jag törs inte säga när det kan tänkas bli klart. Dels behöver det sökas bygglov för detta, dels är det även kärva tider ekonomiskt just nu, säger Fredrik Fundberg.
För några veckor sedan gav kommunstyrelsen samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för hela området där Västra skolan ligger, inklusive gamla vattentornet. Planen förväntas vara färdig om ett och ett halvt till två år.
– Det är lite olika delar som gör att det krävs en ny detaljplan. I den nuvarande detaljplanen står det att byggnaderna i området endast får användas till allmänt ändamål. Det måste ändras om det ska bli bostäder i några av byggnaderna. Dessutom är det prickad mark och naturmark på delar av området, säger Erik Bjelmrot, plan- och byggchef i kommunen.
Vidare säger han att det är viktigt att skydda flera av byggnaderna eftersom de har stora kulturhistoriska värden.
– Nu kommer vi att titta på vilka byggnader som ska få ett skydd på sig, bland annat gamla vattentornet. Det är dags att uppdatera detaljplanen utifrån dagens och framtidens behov, säger Erik Bjelmrot.