När Lars Sjölin skulle till banken för att sätta in pengar var det två 500-lappar som maskinen skickade ut gång på gång. En krånglande automat tänkte han, och tog pengarna med sig för att försöka en annan dag.
Men efter att en kund försökte betala med en falsk 500-lapp i tisdags kontrollerade Lars Sjölin de två krånglande sedlarna.
– Då såg jag att de också var falska. De saknade vattenstämpel. Den vi fick in på tisdagen var mycket sämre gjord och jag såg direkt att det var något som inte stämde, säger han.
Rutinen på Sjölins tobak på Vingåkersvägen är att kontrollera alla femhundrakronorssedlar. Genom att hålla upp sedlarna mot en lampa syns kontrollmärken i form av vattenstämpel och en linje.
– Men är det folk i kö så händer det att rutiner glöms bort. Det är första gången vi lurats av falska sedlar.
Lars Sjölin är arg för att sedlarna sluppit igenom, och säger att de pratat mycket om falska 500-lappar i butiken.
– Kunden köper en dricka för tio spänn och får 490 kronor tillbaka i växel. Det är snabba pengar. Tvåhundralapparna är inte värda jobbet för förfalskarna, det blir för lite pengar.
Som ytterligare kontrollåtgärd används nu också uv-lampa på Sjölins livs. Tre kronor framträder på äkta sedlar vid ultraviolett ljus.
Spridning av falska sedlar har blivit vanligare. Under årets tre första månader anmäldes 707 falska sedlar i Sverige, att jämföra med 102 under samma period 2019.