Minst tre personer drabbades nyligen av svåra allergiska besvär sedan de ätit tonfisk från en matbutiks salladsbuffé i Stockholmsområdet. Fisken, som innehöll ämnet histamin, slutade säljas i lösvikt i butiken utanför Stockholm.
Nu väljer ICA Nära i Katrineholm att göra samma sak tills vidare, detta efter att Katrineholms-Kuriren informerat om vad som tidigare inträffat i Stockholm.
- Det gäller att man är jättenoga med sina råvaror, både med nedkylning och allt annat. Det är av hög vikt nu såväl som alltid, säger Lars Palm, butiksansvarig på ICA Nära i Katrineholm.
Både ICA Speceritjänst och Coop Kvarnen i Katrineholm säljer fortfarande tonfisk i sina salladsbarer. Mats Andersson, färskvaruchef på Speceritjänst, säger att stickprovskontroller görs på samtliga leveranser.
- Man ska också komma ihåg att den kommer ju i en vanlig konservburk. Tonfisken är inte en färsk produkt, säger Mats Andersson.
Ämnet histamin kan uppstå om fisken förvarats i för hög temperatur någon gång efter fångsten.