Som en följd av kriget i Ukraina är det inte bara höga priser på bränsle och mat som påverkar svenskarna just nu. Oron för att kriget eller en omfattande kris skulle komma hit har fått många att bunkra varor. Det handlar om allt från konserver till stormkök.
Bengt Olsson, varuhuschef på Biltema i Katrineholm, säger att det kommit många kunder de senaste dagarna och bokstavligt talat tömt butiken på varor som är viktiga att ha vid krig eller kris. För att nämna några exempel var de större vattendunkarna samt stormköken, rödspriten och gasolköken helt slut på onsdagsförmiddagen.
– Nödradioapparaterna sålde vi en hel årsranson av på en timme. Även de större plastdunkarna är tvärslut, likaså på huvudlagret. Det går åt mycket bensindunkar, ficklampor, powerbanks och batterier också. Under pandemin var det kaos när sjukvården köpte alla engångshandskar. Nu är det privatpersoner som hamstrar, säger Bengt Olsson.
Enligt honom jobbar personalen febrilt med att fylla på varor så gott det går. Dessvärre lyckas man inte fullt ut då flera produkter är slut på företagets centrallager i Halmstad.
– Vi gör allt vi kan för att få hit varor, men vi lyckas inte alltid. Biltema har dock börjat titta på att köpa fler produkter från leverantörer i Europa, än vad som görs i dag. En konsekvens vi lär få se på grund av kriget är ännu högre priser, säger Bengt Olsson.
På Ica maxi får man fortfarande hem alla varor. Däremot kommer det inte lika stora volymer som det brukar av det som bunkras mest. Det handlar främst om soppor, andra konserver, pasta och ris. De senaste dagarna har det också gått åt mer bakprodukter än vanligt.
– Det beror på ökad oro i världen, men i nuläget har jag svårt att se att vi inte skulle få våra leveranser. Jag vill inte säga att det är onödigt att köpa på sig, men det är inte bra att föda mer oro än vad som redan finns, säger Anna Remröd, personalchef på Ica maxi.
Hos butiken var dock bunkringen större när coronapandemin slog till.
– Då kunde varenda sort av produkterna vara slut, så är det inte den här gången. Däremot handlar kunderna snabbare upp vissa varor nu än vad man gjorde innan kriget började, säger Anna Remröd.