Elever kunde se varandras frånvaro under två dygn

Från tisdag till torsdag i förra veckan kunde eleverna både se och ändra varandras frånvaro i den nya lärplattformen Unikum.

Jörgen Rüdeberg, biträdande chef på Bildningsförvaltningen, berättar om buggen i Unikum.

Jörgen Rüdeberg, biträdande chef på Bildningsförvaltningen, berättar om buggen i Unikum.

Foto: Henrik Wising, skärmklipp

Katrineholm2021-08-23 18:07

Med höstterminens intåg började Katrineholms kommunala skolor också använda den nya lärplattformen Unikum. Den används för kommunikation mellan lärare, elever och föräldrar. Läxor och uppgifter, klasslistor och kontaktvägar, samt frånvaroanmälningar, kan hanteras i programmet, som finns som app för föräldrarna och på webben för eleverna.

undefined
I Unikum kan föräldrar och myndiga elever anmäla frånvaro, men tanken är inte att man ska se andra elevers frånvaro.

Men just när det gäller frånvaroanmälningarna upptäcktes redan andra dagen på terminen, i tisdags, en bugg i systemet. Eleverna kunde se, lägga in och ändra frånvaro för varandra. Även vårdnadshavarna kunde se frånvaro för sitt barns klasskamrater. Buggen uppdagades klockan 14.15 på tisdagen och åtgärdades vid lunchtid på torsdagen.

Jörgen Rüdeberg är biträdande förvaltningschef vid Bildningsförvaltningen i kommunen. Han tror inte att eleverna, när buggen fanns, lagt in frånvaro för varandra på skoj eller för att ställa till besvär.

– Vi har inte kunnat se att det har hänt. Vi kan inte garantera att det inte hänt, men i och med att det var precis vid skolstart och vid introduktionen av det nya verktyget bedömer vi att skadan är försumbar. Vi har fått buggen åtgärdad så snart det bara gått.

undefined
"Vi har inte kunnat se att det har hänt. Vi kan inte garantera att det inte hänt, men i och med att det var precis vid skolstart och vid introduktionen av det nya verktyget bedömer vi att skadan är försumbar", säger Jörgen Rüdeberg.

I ett pressmeddelande konstaterar Bildningsförvaltningen dessutom att uppgifter om närvaro och frånvaro inte är sekretessbelagda, en elevs frånvaro kan begäras ut som allmän handling. Men förvaltningen ser, skriver man, ändå allvarligt på det som hänt.

Jörgen Rüdeberg säger att det alltid uppstår tekniska problem, när något nytt digitalt verktyg introduceras.

– Det spelar ingen roll om det är en lärplattform eller ett schemaverktyg, det är tyvärr sådana missar som är svåra att förutse. Det är flera parter som ska samverka när man kopplar ihop system, det är väldigt lätt att buggar uppstår.

Förvaltningen har anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten som en personuppgiftsincident.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!