Det är fortsatt dystra siffror för befolkningsutvecklingen i Katrineholm. Den 30 juni bodde 34 210 personer i kommunen, vilket är 114 personer färre jämfört med sista december förra året. Befolkningen började minska 2021 och kurvan har fortsatt nedåt sedan dess.
– Naturligtvis leder det till utmaningar på flera sätt. Vi är i en situation där vi har mindre tillströmning av barn till förskolan. Snart kommer det också att märkas i grundskolan, när vi får färre elever, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Under året har flera medier rapporterat om Skatteverkets storstädning i folkbokföringen, vilket har lett till lägre folkökning i Sverige. Myndigheten har rensat bort flera tusentals personer som har varit felaktigt folkbokförda i landet, trots att de redan har utvandrat.
Från Katrineholm utvandrade 262 personer förra året. Fram till sista juni i år rörde det sig om 131 personer. Hur många av dessa som kan bero på Skatteverkets rensning kan varken myndigheten själv eller kommunen svara på. En del av befolkningsminskningen i kommunen skulle alltså kunna bero på denna storstädning, även om det i sådana fall bara handlar om utvandringar "på pappret".
– Det har säkert påverkat Katrineholm, men jag har ingen aning om hur mycket. Jämför vi med utvandringen tidigare år så kan vi dock se att den har varit högre nu än tidigare. Hade man rensat hela tiden hade vi inte fått samma toppar och dalar. Samtidigt är det svårare att göra en djupare analys, konstaterar Marie Sandström Koski, administrativ chef för kommunledningsförvaltningen i Katrineholm.
För att lyckas vända trenden med minskad befolkning krävs fler arbetstillfällen och bra bostäder, men också bra kommunal verksamhet och att Katrineholm uppfattas som en trivsam stad. Det anser Johan Söderberg.
– Vi jobbar med många olika saker för att få fler att bosätta sig i Katrineholm. Allt från gröna parker och nöjesutbud, till kommunala verksamheter, är viktigt för att bli en attraktiv kommun. Det handlar också om att få hit fler företag till bland annat Lövåsen, säger han.
Finns det inte en risk att gamla och slitna bostadsområden i Katrineholm behöver rivas om det byggs för många nya bostäder?
– Rent hypotetiskt finns det en sådan risk, men vi ska inte hamna där, oavsett vilken del av staden eller kommunen vi pratar om. Där har vi från kommunen ett ansvar, men även de kommunala och privata bostadsbolagen. Det är viktigt att husen inte förfaller.
Samtidigt poängterar Söderberg att det är viktigt med nya bostadsplaner, trots att det redan i dag finns flera hundra lediga lägenheter.
– När det väl vänder ska vi sätta i gång med nya projekt. Men vi måste också ha lite is i magen, bland annat gällande Pumpenområdet. Vi ska inte springa för fort fram och behöver se exakt vad som ska hända och när. Vi planerar för Katrineholms framtid, säger han.
I sin iver att få fler att flytta hit, särskilt stockholmare, passar han på att skicka en brysk pik till huvudstaden och dess invånare.
– Vi har fördelar som Stockholm inte har. Där bygger man bort alla öppna ytor på grund av växtvärk. Vi kan ge närmare avstånd till saker och ting, göra livet enklare för människor och dessutom ge ett lugn som man inte får på annat håll, säger Johan Söderberg.