Tidningen har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket funnit en rad brister på ett LSS-boende i Nävertorp. LSS-boendet är inrymt i ett flerfamiljshus med trapphus.
När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på boendet fann man problem med utrymningsvägar och brist på riskbedömningar och instruktioner vid brand. Bland annat framkom att de anställda förväntas hjälpa brukarna vid brandlarm och brand. Samtidigt finns det oklarheter kring hur en utrymning ska gå till om det skulle börja brinna i trapphuset.
Vid kontakt med kommunen fick Arbetsmiljöverket veta att det finns tretton LSS-boenden i så kallad trapphusmodell, det vill säga i olika typer av flerfamiljshus i kommunen.
Arbetsmiljöverket har därefter krävt att bristerna måste åtgärdas. Kraven omfattar samtliga tretton boenden. Arbetsmiljöverket förelade även kommunen med ett vite på 100 000 kronor, om man inte åtgärdar bristerna.
Kommunen har nu redogjort för Arbetsmiljöverket vilka åtgärder som genomförts och vilka som kommer att genomföras inom den närmaste tiden.
Brukare som inte bedöms kunna utrymma på egen hand, varken med övning eller annan anpassning, ska så snart som möjligt erbjudas plats på samlad gruppbostad.
– Vi erbjuder cirka 10 personer att flytta till annan kommunal gruppbostad, säger Anna-Lena Ramstedt, chef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Brukarna kommer bland annat, enligt vård- och omsorgsnämndens protokoll, erbjudas att flytta till LSS–boendena Strandgården och Hämplingen, vid Sandbäcksskolan.
– Vi öppnar sex nya platser nu och ytterligare sex efter årsskiftet och så finns det plaster i befintliga bostäder, säger Anna-Lena Ramstedt.
Hon välkomnar Arbetsmiljöverkets inspektion.
– Vi ser det som viktigt att tillsyner görs av våra myndigheter, i detta fall Arbetsmiljöverket. Syfte med en tillsyn är att förbättra organisationen och identifiera brister. Vi har haft en bra dialog med Arbetsmiljöverket under hela processen, säger hon.
Har ni rutiner i dag för hur en utrymning ska gå till från LSS-boenden i så kallad trapphusmodell?
– Ja, vi har rutiner för utrymning i alla våra bostäder. Utrymningsrutinerna bygger på individuella bedömningar för varje enskild individ. Det vi gjort är att förtydliga och komplettera redan befintliga rutiner, säger Anna-Lena Ramstedt.