Det var i december i fjol som en personal på en gruppbostad, vid tre tillfällen, ska ha brustit i sitt bemötande av de boende.
I samband med att en brukare ville ha hjälp från sitt rum, då hen fastnade med rullstolen vid en tröskel, ska personalen ha svarat "ja, men vad fan är du handikappad eller". Annan personal tyckte först att brukaren såg ledsen ut, men efter ett par timmar var allt som vanligt igen.
Vid ett annat tillfälle behövde samma brukare hjälp med matningen, men efter ett par tuggor ville hen inte ha mer mat.
Personalen frågade då om en annan brukare ville ha mer mat. Sedan tog hen tallriken och de använda besticken och skrapade över maten till den andra brukaren, som åt upp dessa rester. Samma eftermiddag ville samma brukare som vid lunchen inte ha mer att dricka. Personalen hällde då över den till en annan brukare, som drack upp drycken. Brukaren som fick resterna har inte reagerat på detta, utan varit nöjd över att få mer mat och dryck.
Personalen minns inte händelserna men förnekar inte att de kan ha hänt. Personalen säger att hen är trött i perioder, vilket påverkar omdömet och gör att hen bara orkar det mest nödvändiga.
Vård- och omsorgsförvaltningen har utrett händelsen och konstaterar att det inträffade utgör ett missförhållande. I det första fallet menar förvaltningen att svaret då brukaren bad om hjälp uppfattas som nedlåtande. Att en brukare fick en annan brukares mat- och dryckesrester uppfattas som ovärdigt. Handlingen innebar dessutom en risk för överföring av smitta.
Brukarna har inte visat sig få men av det som inträffat. Utredningen visar vidare att tillräckliga och lämpliga åtgärder vidtagits för att liknande händelser inte ska hända igen.
Bland annat planeras handledning för personalen om kommunikation, värdegrund och bemötande. Enhetschefen ska också genomföra sex enskilda samtal med berörd personal, då handledningen ska följas upp och fördjupas. Information kring rutiner för rapportering av avvikelser ska också delges arbetsgruppen.
Eftersom det inträffade inte bedömts utgöra ett allvarligt missförhållande kommer det inte att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Uppföljning i ärendet kommer dock att göras av enhetschef och verksamhetschef, för att försäkra att vidtagna åtgärder ger önskad effekt.