Det är vardagseftermiddag och inne på Elon ljud och bild på Drottninggatan är det full fart. På respektfullt avstånd väntar kunderna på sin tur och vid kassan hjälper Thomaz Doktare en dam att välja ringsignal till den nya mobilen.
Sven Axelsson är stamkund och har tillsammans med sin yorkshireterrier Trassel tittat förbi butiken.
– Jag måste få hjälp med min telefon för jag klarar inte av den. Jag vet ju inte vad jag ska trycka på, förklarar han.
Butiken som tidigare hette Expert, blev 2012 Audio video och bytte 2019 namn till Elon ljud och bild. Thomaz Doktare har varit teknikbranschen trogen sedan 90-talet och drivit butiken sedan 2006. För tre år sedan klev lillebror Stephan Johansson in som delägare.
Företaget gör mycket jobb åt kommunen och lokala företag utöver sina privatkunder. Ingen arbetsdag är den andra lik ens i vanliga fall och det rådande pandemiläget påverkar. Men trots att trafiken utanför har avtagit precis som spontanköpen, är butiken fortfarande välbesökt.
– Vi får väldigt mycket småfrågor och det är nog så att man verkligen vill att tekniken ska funka som det är nu. Fortfarande är det många 50-plussare som kommer hit. De som är över 70 som tidigare kanske mest använt telefonen till att ringa med, vill nu veta hur man gör videosamtal, berättar Thomaz Doktare.
En annan skillnad i coronatider är att hembesöken för installation och reparation inte efterfrågas för närvarande.
– I vanliga fall har vi många uppdrag med att se till att kundernas hem blir uppkopplade och ihopkopplade. Nu är det mer så att våra kunder lämnar in sin tv eller datorn i butiken och hämtar den när det är klart.
Verksamheten står på flera ben, och försäljningen av teknik går hand i hand med service och installation.
– De hänger ihop och det är så vi vill ha det. Vi värnar väldigt mycket om att service på orten och att kunderna får rätt hjälp. När de går härifrån ska de veta hur produkten de köpt fungerar. En enkel tjänst kan betyda hur mycket som helst för någon annan och det känns som vi gör nytta, säger Thomaz Doktare.
Efter många år i branschen har Thomaz Doktare och hans bror Stephan Johansson svart bälte i service och kundbemötande. Tilltron till vad kunderna brukar kalla "deras magiska fingrar" är så pass stor att de förlitar sig på att bröderna kan lösa det mesta. Som att serva gamla rullbandspelare till att reparera transistorradioapparater från 70-talet.
– Vi får även mycket frågor som inte ens hör till vår bransch. Om bussgods, krånglande bilar och hur man bäst tvättar sin soffa. Det kan nog ha att göra med att service är på utdöende. Vi är den trygga alltiallo-lådan som man gör ett försök hos och vi trivs med det. Det är en självklarhet för oss att hjälpa till, säger Thomaz Doktare och skrattar.
Han betonar att det inte finns några dumma frågor i en tid då tekniken blivit så pass komplex.
– Jag tror många inte vågar fråga, men vi tar oss tiden kunden behöver. Man måste vara lugn som person och i det här jobbet får man vara både psykolog och pedagog, säger Thomaz Doktare.
Hans uppmaning är att släppa taget om teknikrädslan och våga försöka.
– Den stora akilleshälen för många är rädslan för att göra fel och att allt på telefonen eller datorn ska försvinna, men det är sällan man kan ha sönder något. Däremot måste man se till att hålla koll på sina lösenord och kontonamn på exempel e-postkontot, förmanar Thomaz Doktare.