För att lösa situationen tvingas socialförvaltningen anlita utredningskonsulter. De kostar mellan 700 och 850 kronor i timmen.
– Vi har haft en konsult inne sedan februari i år, ytterligare två började i april, berättar Johanna Säfström, verksamhetschef på socialförvaltningen.
– Ja, det är en nödlösning. Vi har lagen att förhålla oss till. En utredning måste hanteras skyndsamt och får max ta 120 dagar, fortsätter hon.
Enligt Johanna Säfström är konsulter aldrig en optimal lösning. Hon menar att det kostar mycket och att det påverkar barnen och deras familjer så de behöver byta handläggare ofta.
Johanna Säfström tycker att det är svårt att säga varför det är svårt att rekrytera barnutredare.
– De nyexade socionomerna som är här hos oss har berättat att många av deras klasskompisar har en bild av att det är tungt, stressigt och innebär massor av ansvar att jobba som barnutredare, säger hon och fortsätter:
– Visst är det ett ansvarsfullt arbete, med det är också otroligt intressant arbete där man träffar väldigt många barn och föräldrar och samverkar mycket med andra aktörer.
För att försöka komma tillrätta med problemet har socialförvaltningen tagit in två studenter som har utbildningstjänst hos dem. De har också anställda fyra beteendevetare som ska läsa in behörighet för att kunna arbeta som barn/ungdomsutredare.
Finns det risk att barnärenden blir liggande för länge?
– I dagsläget har vi inte några ärenden som har legat för länge, säger Johanna Säfström.