Det är revisorerna i kommunen som begärt en granskning av hanteringen av orosanmälningar gällande barn och unga på socialförvaltningen. Granskningen har gjorts av redovisningsspecialisten PwC, vars samlade bedömning är att socialnämnden inte säkerställer en ändamålsenlig handläggning av orosanmälningar och utredningar, med fokus på utredningstider.
Under perioden 1 augusti 2021– 31 juli 2022 tog socialförvaltningen i Katrineholm emot 2 298 anmälningar. Dessa kommer från bland annat myndigheter, skola, barnavårdcentralen och privatpersoner. Beslut om att inleda eller inte inleda utredning ska fattas inom fjorton dagar. Men så skedde bara i 1 568 fall. I 730 fall dröjde det länge tid än så.
Under perioden 1 april 2021– 31 mars 2022 gjorde socialförvaltningen vidare 715 utredningar. 400 utredningar har överstigit den lagstadgade tidsgränsen på fyra månader.
– Det var en tuff situation för förvaltningen men nu är det bättre. Man har jobbat ikapp, vilket gör arbetsbelastningen bättre. Det är i dag en förvaltning med ny energi och framtidstro, säger Johanna Karlsson (S), ordförande i socialnämnden och fortsätter:
– Som det påtalas på flera ställen i rapporten, var det en period väldigt hög belastning på avdelningen barn och unga. Antalet orosanmälningar har under de senaste åren ökat, inte bara i Katrineholm utan i hela Sverige. Det var svårt att rekrytera personal vilket ledde till att konsulter togs in. Deras uppdrag är nu avslutat.
Men är det inte allvarligt att 400 utredningar tagit längre tid än vad de ska göra?
– Det är klart att det är allvarligt att utredningar inte slutförs inom lagstadgad tid. Därför vidtogs åtgärder så att man nu blir klar med utredningar i tid. Utifrån rapporten tas en handlingsplan fram för att fortsatt säkerställa att utredningar görs inom lagstadgad tid, säger Johanna Karlsson.
Socialnämnden har också haft det fortsatt tufft ekonomiskt under året som gått. Nämnden beräknas gå 18 miljoner back i år.
– Socialnämnden har under flera år brottats med underskott. Man har under året jobbat hårt för att minska underskottet, vilket bland annat resulterat i de lägsta siffrorna för utbetalat ekonomiskt bistånd på många, många år, säger Johanna Karlsson.
Enligt hennes finns det fortsatt många utmaningar för förvaltningen.
– Bland annat placeringar av ungdomar. Det är något som är svårt att budgetera.