Det var den 11 februari som en Lex Sarah-anmälan kom från ett äldreboende i Katrineholm. Anmälan rör demensavdelningen på det aktuella boendet.
– Omvårdnaden har inte fungerat på ett bra sätt där och det är något som jag ser mycket allvarligt på, det är oacceptabelt, säger Britt-Marie Svedenberg, chef för utföraravdelningen på vård- och omsorgsförvaltningen.
Det som anmälan tar upp är brister i omvårdnaden, att personalen har varit passiva, att det inte varit städat ordentligt och att dokumentationen har varit bristfällig.
– Det ska också ha förekommit brister i läkemedelshanteringen, säger Britt-Marie Svedenberg.
Samma dag som anmälan kom in till henne fattade hon omedelbart ett beslut att inleda en utredning som just nu pågår.
– Frågan är om det finns brister att åtgärda, det tittar vi på utifrån en Lex Sarah-anmälan som sker från patientens perspektiv. Sedan har jag även kopplat in en medicinskt ansvarig sjuksköterska för att ta fram fakta om vad som hänt, säger Britt-Marie Svedenberg.
Samtidigt påpekar hon att kommunen inte inväntar utredningens resultat för att påbörja åtgärderna.
– Vi har redan förstärkt med personal för att se till en bra omvårdnad och vi har placerat en områdeschef som särskilt ansvarar för att se till att åtgärderna utförs omgående.
Sammantaget beskriver Britt-Marie Svedenberg kommunens åtgärder som två spår: Dels Lex Sarah-utredningen som sker utifrån brukarnas perspektiv, och dels personalspåret.
– Vi ser över personalens arbetsmiljö ifall det behövs några åtgärder där. Det är chefernas ansvar och de här åtgärderna pågår parallellt, säger Britt-Marie Svedenberg.
Hur lång tid tar utredningen?
– Det beror på hur omfattande den är, jag kan inte säga i tid. När Lex Sarah-utredningen är klar går den till nämnden som tar ställning om det ska vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det kan röra sig om ett par månader innan det är klart, ibland längre tid än så.
Britt-Marie Svedenberg tycker det är viktigast att åtgärda missförhållanden så de inte upprepas.
– Det är viktigt att poängtera att våra brukare och deras anhöriga ska känna sig trygga med den omvårdnad vi ger. Samtidigt är det ju så att när det händer saker så är det viktigt att ge stöd till personalen och det tar cheferna ansvar för, säger hon.
– Finns det oro hos allmänheten att detta drabbat egna anhöriga så är alla välkomna att höra av sig till förvaltningen eller cheferna, säger Britt-Marie Svedenberg.