Det är Linköpings universitet som håller i utbildningen men undervisningen sker i Viadidakts lokaler i Katrineholm. Studenterna får i klassrummet följa livestreamade föreläsningar och lärare finns tillgängliga online. Under varje termin kommer några lektioner, som laborationer, att hållas på Campus Norrköping, men i övrigt sker all undervisning i Katrineholm.
Basåret är för dem som vill läsa en teknisk eller naturvetenskaplig linje, men som saknar behörighet. Klarar man basåret inom utsatt tid, två terminer, kan man få en garantiplats på civil- och högskoleingenjörsprogrammen, kandidatprogram och ämneslärarprogram vid Linköpings universitet.
– Linköpings universitet kallar det här för att de decentraliserar utbildningen. De kollar vad orterna har för behov och utgår från det. Här är det stor brist på ingenjörer, säger Ylvali Winkler, samordnare på Campus Viadidakt.
Ingenjör finns med på Arbetsförmedlingens lista över vilka jobb som har störst jobbchanser de kommande fem åren. Viadidakt hoppas att det här studieupplägget kan locka dem som inte vill flytta eller pendla.
– På det här viset kan vi få in personer som vill karriärskifta, som kanske tillhör målgruppen 25 år och uppåt och som vill bo kvar i Katrineholm. Det är de personerna vi främst tror att vi kommer att nå, säger Ylvali Winkler.
Utbildningen är inte bara för katrineholmare. Alla som har grundläggande behörighet och matematik 2a, b eller c har rätt att söka.