Elever som i dag avslutar en utbildning på gymnasial nivå får som en gymnasieexamen. De elever som har betyg från det gamla betygssystemet som fanns från slutet av 1990-talet till 2012, det vill säga betygen G, VG och MVG och inte fått en gymnasieexamen – kan än i dag läsa upp de gamla kurserna för att få ett slutbetyg.
Efter den 1 januari 2017 försvinner den möjligheten efter nya ändringar i regelverket. Nu rekommenderar Viadidakt de elever som läst enligt det gamla betygssystemet, men saknar slutbetyg – att läsa upp de saknade kurserna under hösten. Totalt satsar Viadidakt 1,5 miljoner kronor för att lyckas genomföra arbetet under höstterminen.
– Utbildningsnivån gällande högre studier är lägre i Sörmland och den västra delen av länet är värst drabbad. Under hösten ger vi en sista möjlighet för dem som haft det gamla betygssystemet att komplettera upp tidigare betyg. Detta för att de ska få ett slutbetyg och kunna satsa på högre studier, säger Gunilla Magnusson (S), nämndordförande i Viadidakt.
Skulle inte eleverna ta den här chansen kommer de vara tvungna att läsa om stora delar av dagens treåriga gymnasium, med undantag för vissa äldre kurser som kan ingå i en nyare gymnasieexamen.
– Detta kan medföra problem för personer som saknar slutbetyg och har betyg från det gamla betygssystemet eller personer som har ett samlat betygsdokument från en vuxenutbildning. Viadidakt gör därför en extra satsning på väglednings- och utbildningsinsatser för elever som behöver läsa in kurser – och för att de ska kunna ansöka om slutbetyg, säger Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef på Viadidakt.
Viadidakt har försökt att ta kontakt med elever som kan beröras av detta. Eftersom flera är inflyttade till kommunen har inte Viadidakt uppgifter om dessa personer i sina system. Därför rekommenderar Viadidakt att de personer som berörs tar kontakt med Viadidakt för att tillsammans med en studie- och yrkesvägledare ta fram en individuell studieplan.
– Därför är det lite bråttom. Det vore synd om de bara har en kurs kvar och ska tvingas läsa om massa kurser, säger Gun Hasselgren, studie- och yrkesvägledare på Viadidakt. Hon berättar också att utbildningsnivån är låg i området eftersom Katrineholm alltid varit en industristad där människor jobbat i fabriker.
Ansökningsperioden till distanskurser är mellan den 1 och 15 september. De som läst på gymnasiet med betygssystemet A-F och saknar examen omfattas inte av de nya reglerna.