Brandmännen sätter sin hälsa på spel

Att vara brandman innebär flera hälsorisker. Men i kommunen hoppas man på en ny hälsosammare brandstation som kan förbättra arbetsmiljön under nästa mandatperiod.

_TNK2790.jpg

_TNK2790.jpg

Foto:

Katrineholm2014-07-29 16:45

Brandmän har överlag en god fysik jämfört med gemene man. Vätskebristen vid hårt arbete i hettan är dock inte den allvarligaste hälsorisken.

Brandmän exponeras för ämnen som både är dokumenterat hälsovådliga, men också okända ämnen samt ämnen helt utan dokumenterade effekter, enligt föreläsaren Stefan Magnusson från Räddningstjänsten i Skellefteå.

Enligt en rapport från Räddningsverket har de olika ämnena olika giftverkan. En del är kvävande medan andra är irriterande.

I brandrök förekommer också cancerframkallande ämnen. Medicinska undersökningar visar på försämrad lungfunktion, liten ökning i dödlighet i vissa cancersjukdomar samt påverkan på fortplantningsförmågan bland manlig brandpersonal.

– I Kanada och USA klassas cancer hos brandmän som en arbetsskada men så är inte fallet i Sverige.

Det berättar Mattias Gårdholt, på Räddningstjänsten i Katrineholm. Han menar att mycket har hänt sista åren när det kommer till att hantera hälsoriskerna.

– För bara fem, tio år sedan luktade man rök flera dagar efter en brandsläckning. Men det har det hänt mycket, tack vare Kommunal och Brandmännens riksförbund.

Idag påminner brandmännen varandra om att använda rökskydd och de stoppar röksmittade brandkläder i plastsäckar som tvättas i maskin.

– Vi andas in röken, och är det en bil som brinner blir det farlig plaströk och då använder vi mask. Röken sätter sig också på huden.

Det är vid tillfällen som brand, eftersläckning och restvärdesarbete som brandmän utsätts för gifterna. Men också vid hantering av röksmittade kläder och utrustning.

Brandstationen i Katrineholm är byggd 1945. Vagnhallen är tillbyggd 1994.

– På nyare brandstationer byggs tvätten nära bilarna. Eftersom vi jobbar på en gammal station måste vi bära vår utrustning ner till källaren och tvätta slangen för hand. Det är svårare att ta rätt på materialet på ett säkert sätt.

Inför nästa mandatperiod hoppas brandmännen på en ny station men har inte fått något klartecken från politikerna ännu.

Göran Dahlström (S) är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Han "håller det inte för otroligt" att politikerna under nästa mandatperiod kommer att titta på hur en ny brandstation kommer att se ut och vad den kommer att kosta.

– Den nuvarande brandstationen är gammal, trång och omodern. Att en ny brandstation ska byggas är självklart, frågan är bara vilket år den ska byggas. Det blir en gemensam investering för Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Den nya brandstationen kommer gissningsvis att ligga mellan Vika deponi och Karsudden. På platsen för den nuvarande brandstationen är det tänkt att byggas bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om