Fyra brinnande balkonger mötte befälet på brandnatten

Brandbefälet Daniel Rosenlund var först på plats vid det brinnande fyravåningshuset i Nävertorp. Han insåg direkt att det behövdes förstärkning.

Vid sjutiden på lördagsmorgonen avlutades släckningsarbetet och räddningstjänsten övergick till att städa bort släckvatten och vädra ut rök några timmar till. Daniel Rosenlund, yttre befäl, lämnade sedan över bevakningsuppdraget till fastighetsbolaget.

Vid sjutiden på lördagsmorgonen avlutades släckningsarbetet och räddningstjänsten övergick till att städa bort släckvatten och vädra ut rök några timmar till. Daniel Rosenlund, yttre befäl, lämnade sedan över bevakningsuppdraget till fastighetsbolaget.

Foto: Västra Sörmlands räddningstjänst

Katrineholm2021-11-09 11:58

Vid 04.17 larmades räddningstjänsten till lördagens brand på Nyhemsgatan. Enligt de första uppgifterna rörde det sig om en brand på en balkong och enligt Daniel Rosenlund tidigare erfarenheter brukar de sällan få särskilt stora konsekvenser. Han anlände först i en mindre ledningsbil, medan kollegorna från stationen i Katrineholm körde släckbilen och stegbilen till platsen.

– Det var en kraftig brand på bottenplan, både på balkongen och inne i lägenheten. Jag såg också att det brann på de tre balkongerna ovanför, men jag var osäker på om elden hade spridit sig in i de tre lägenheterna, säger Daniel Rosenlund, yttre befäl på Västra Sörmlands räddningstjänst.

Han kallade genast på förstärkning från Vingåker och Norrköping och senare anslöt även styrkan från Högsjö. Totalt 25 brandmän bekämpade branden.

– Vår direkta åtgärd var att försöka hindra att branden spred sig till vinden, genom att spruta med vatten utifrån. Om branden hade spridit sig till vinden så fanns stor risk att hela vinden skulle brinna av, med risk för spridning nedåt i fastigheten.

De flesta hyresgäster hade redan utrymt huset när Rosenlund anlände och han uppger att utrymningen av de 7-8 personer som var kvar, gick lugnt tillväga. Polisen hjälpte till med avspärrningen och att få ut de sista innan en rökdykning genomfördes i alla lägenheter för att säkerställa att ingen fanns kvar i huset.

Tack vare hyresgästernas sinnesnärvaro, stängdes alla lägenhetsdörrar när de lämnade sina lägenheter. Lägenheterna fungerar som brandceller och dörrarna ska stå emot brand i 30 minuter för att förhindra spridning. De stängda dörrarna gjorde också att trapphuset hölls relativt fritt från giftig brandrök och kunde fungera som utrymningsväg.

– De var jätteduktiga, verkligen. En stor eloge till de boende som stängde sina dörrar till lägenheterna.

Den ventilationslucka som ska sitta i taket av trappuppgången på alla flerbostadshus var ur funktion vid brandtillfället.

– Rökluckan fungerade inte. Men det fanns andra luckor på taket som vi öppnade manuellt utifrån. I just den här insatsen spelade den ingen roll, men annars är fungerande rökluckor jätteviktiga.

Räddningstjänsten kommer att utreda branden genom en så kallad AAR, after action review, enligt Marcus Asplund, funktionschef förebyggande på VSR. Syftet är att bistå polisen och lära sig mer om bränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!