Brandmän jobbar hårdare i hettan

Den ovanliga värmen gör bråda dagar för räddningstjänsten. Men också sjukhuset får in sjukdomsfall relaterade till hettan.

Katrineholm2014-07-24 18:26

SMHI har gått ut med klass 2-varningar för "extremt höga temperaturer" i bland annat Södermanland. En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

Anders Undin har i många år drivit en väderstation i Valla. Enligt honom var torsdagen årets varmaste dag hittills.

– Det var 32,8 grader varmt idag. Den högsta temperaturen under 2000-talet. Rekordet för juli är 20 år gammalt, den 27 juli 1994 var det 34,0 grader varmt, säger han.

För Räddningstjänsten innebär hettan hårt arbete.

– Normalt bär marken mer fukt i form av dagg och sådant. Men vid sådan här värme blir marken extremt torr. Är man då inte tillräckligt noggrann med att släcka grillen eller om man slänger en fimp är det lättare för återantändning, säger Patrik Mannsbart, insatsledare på Räddningstjänsten.

Under onsdagen skedde två bränder, en skogsbrand på Bieåsen och en mindre brand vid Skogskyrkogården.

– Att släcka en brand innebär mycket fysiskt arbete även när det inte är varmt. Nu gäller det att brandmännen vätskar på sig litervis med vatten. Idag har vi några som åkte på feber och är sjuka, kanske för att de blev överbelastade under onsdagen.

På Kullbergska sjukhusets akutmottagning kan personalen i nuläget inte se några fall direkt kopplade till värmen. Fram emot kvällen kan det dock hända att fler fall kommer in, eftersom det oftast behöver ha varit varmt ett tag.

– Då är det oftast äldre personer som har andra sjukdomar i botten som kan drabbas av yrsel och vätskebrist som kan ha med värmen att göra. Äldre personer kan gå på vätskedrivande läkemedel. Får man då för lite vätska i kroppen och äter medicin som driver ut vätskan kan det leda till att man mår dåligt, säger Camilla Mårtensson på akutmottagningen.

– Vad vi har sett hittills har inga normalt sett friska personer kommit in på grund av värmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om