Kvinna stämde kommunen – parterna överens

Kvinnan menar att hon har haft en tillvidareanställning. Kommunen anser att det handlar om en timanställning. Nu har parterna kommit överens om förlikning.

Kommunen och kvinnan var oense om anställningsformen. Nu har de enats om förlikning.

Kommunen och kvinnan var oense om anställningsformen. Nu har de enats om förlikning.

Foto: Arkivbild TT

Katrineholm2023-05-19 06:58

Kvinnan har arbetat hos kommunen sedan januari 2017. Det senaste anställningavtalet upprättades, enligt stämningsansökan, i maj 2020. Avtalet hade slutdatum i april 2021. Därefter menar kvinnan att hon fortsatt att arbeta i kommunen utan något nytt avtal.

I juli i fjol lämnade kvinnan och hennes juridiska ombud in en stämningsansökan mot kommunen. 

Kvinnan och hennes juridiska ombud menar att anställningen, enligt lagen om anställningsskydd, övergått i en tillsvidareanställning eftersom hon varit anställd hos arbetsgivaren i mer än 18 månader.

Men kommunen menar att så är inte fallet. Enligt kommunjuristen har kvinnan inte uppfyllt kraven för fast anställning. Därför har hon varit timanställd. Det innebär att hon enbart är anställd under den tid hon arbetar. 

Enligt kommunen har kvinnan registrerat arbetspass i systemet i efterhand, vilket vittnen kan styrka att hon inte fullgjort. Enligt kommunjuristen handlar det om cirka 30 tillfällen. Om dessa pass plockas bort så saknas grund för fast anställning. 

Parterna har mötts i domstol och kommit överens. Kommunen ska betala 110 000 kronor till kvinnan. Därmed anses tvisten vara avslutad.

Kommunjurist Staffan Källström är en av tre kommunanställda som arbetat med frågan från och till under ett halvår.

– Man behöver inte ha gjort fel, men ibland kostar det mer än det smakar att gå vidare. I det här fallet blev det lättare att komma överens än att driva frågan vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!