När tidningen träffar Sang Ho går han på högvarv i en undervisningssal på KTC:s vård- och omsorgsprogram.
Där har han riggat en kamera. Pratglatt instruerar han några vårdelever om frågorna han vill att de ska besvara. Det ska bli en i raden av de informationsfilmer han gör om yrkesgymnasiet.
– Jag är utbildad i grafisk design, men det är film jag gillar. Nu när jag får ägna tid åt det och får alltmer inblick, kan jag bli ännu bättre.
Katrineholmaren Sang Ho är ungdomsinformatör på KTC. Hans företrädare, har han förstått, har varit tidigare elever på skolan. Sang kommer däremot från Komtek, där han parallellt jobbar som teknisk pedagog. Han rekommenderades för KTC intressenter av Komteks verksamhetschef, Martin Olsson.
Sedan i höstas jobbar Sang ett par dagar i veckan med att marknadsföra KTC. Det innebär täta kontakter med såväl skolans personal och elever som med sin primära målgrupp: blivande gymnasieelever.
– Det är jättekul! Och viktigt; det borde finnas sådana som jag kopplade till alla gymnasieskolor, tycker han.
Uppdraget är dels att väcka intresse för KTC:s program, dels att informera de ungdomar som vill veta mer om skolans utbildningar. Förutom en självklar närvaro i sociala mediekanaler som Facebook och Instagram, gjorde han i höstas flera nedslag på Perrongen.
Sedan kom den andra coronavågen. Perrongen stängdes. Och alla de aktiviteter som normalt brukar föregå gymnasievalet har ställts in: gymnasiemässan, öppet hus, KTC:s tjejkvällar, elevskuggningen.
Sang och skolledningen fick klura ut nya informationsvägar. Framför allt har det handlat om att fördjupa närvaron i de digitala kanaler där tonåringarna finns.
– Då är det inte tillräckligt med videor på Instagram. Vi kan inte heller sitta passiva och vänta på att eleverna ska komma till oss med sina frågor via SYV.
Nu har Sang startat skolans egen Youtube-kanal, där hans informationsfilmer kan ses. KTC finns också i Snapchat, där niorna kan ställa frågor till honom live.
– Kan jag inte besvara dem själv, springer jag och frågar lärarna. Jag vill hitta nya sätt för ungdomarna att snabbt få information.
Responsen har varit god, tycker han.
– Mitt mål är att ungdomarna ska känna att det är lätt att prata eller chatta med mig, att det blir som att ställa frågor till en kompis. Så skulle jag själv vilja ha min gymnasieinformation.